Vlada spajanjem Rudnika i EPCG prepušta rudno bogatstvo strancima

"Pljevaljska kompanija u dvogodišnjem periodu zaradi dva puta više nego što je procijenjena", poručuju manjinski akcionari u pismu
61 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.08.2011. 09:16h

Spajanje Rudnika uglja (RUP) sa Elektroprivredom izazvalo bi pljačku manjinskih akcionara, uz otvaranje mogućnosti da italijanski partner Vlade u dogledno vrijeme poveća vlasnički udio u EPCG i ugrozi državnu dominaciju, strahuju mali dioničari i grupa stručnjaka iz Pljevalja.

U nekoliko pisama dostavljenih “Vijestima”, oni procjenjuju da se “iza brda nešto krupno valja”, bez obzira na najave o strateškom opredjeljenju očuvanja EPCG u većinskom državnom vlasništvu.

Grupa manjinskih akcionara upozorava da Vlada, kako bi izašla u susret kompaniji A2A, namjerava da procjenom imovine RUP-a obesmisli njegovu realnu vrijednost tako što bi nastavila da prikazuju da je “težak” samo oko 20 miliona eura.

Rudnik je samo za pripremu kopa Potrlica za nesmetanu eksploataciju uglja prije par godina uložio tri puta više od procijenjene vrijednosti imovine

"Utapanje Rudnika u EPCG i poklanjanje rudnog blaga Italijanima, što se krije iza potenciranja spajanja kompanija navodno samo zbog efikasnijeg poslovanja, je ustupak stranom partneru, na štetu manjinskih akcionara i države", ocjenjuju manjinski dioničari iz Pljevalja, čija su imena poznata redakciji, ali insistiraju na anonimnosti da ne bi trpjeli posljedice zbog javnog upozorenja.

Procijenjen na 20 miliona

Zamislite da, kako dodaju, koriste procjenu da Rudnik vrijedi oko 20 miliona eura, računajući po nominali od 4,25 eura po akciji.

"Strašno! Nominala, koja je davno prikazana tako iz ko zna kakvih razloga, ne može biti relevantna procjena. Rudnik je samo za pripremu kopa Potrlica za nesmetanu eksploataciju uglja prije par godina uložio tri puta više od procijenjene vrijednosti imovine.

Pljevaljska kompanija u dvogodišnjem periodu zaradi dva puta više nego što je procijenjena. Dokle više sa matematikom koja vrijeđa inteligenciju građana Crne Gore i brutalno pljačka njihove džepove", navode u pismu.

Integracija energetskih preduzeća predviđena je memorandumom Vlade i uprave A2A

Italijanska kompanija je tražila da se do kraja septembra završi spajanje Rudnika, u kojem je najveći pojedinačni vlasnik, i EPCG gdje je suvlasnik sa skoro 44 odsto akcija.

"Rudnik je takođe energetsko blago, gdje država učestvuje sa 31 odsto. Nevjerovatno je da ga bukvalno žele otuđiti i dodatno se stvara model da italijanski partner, kada poželi, krene na osvajanje većinskog vlasništva EPCG.

Prva faza spajanja kompanija bi oštetila manjinske akcionare i minimizirala bi većinski udio države u EPCG, odnosno spustila do 51 odsto. Druga faza je totalna pljačka države, odnosno njeno izbacivanje iz sistema ogromnih vrijednosti, rudnog bogatstva", strahuje grupa dioničara.

Procesom udruživanja, prema dosad razrađenim opcijama, državni udio u EPCG bi odmah skliznuo sa sadašnjih 55 na oko 53 odsto

Integracija energetskih preduzeća predviđena je memorandumom Vlade i uprave A2A, pod uslovom da opravdanost pokaže naručena tehničko-ekonomska studija. Strani konsultant treba da predloži najbolji model spajanja, do čega može doći, piše u spozaumu, ukoliko crnogorska i italijanska strana prihvate model.

Nije odmah ugrožen većinski udio države

Država je većinski vlasnik Elektroprivrede i po akcijskom kapitalu drugi vlasnik Rudnika, jer je vlast ostavila Crnu Goru bez kontrole u RUP-u sprovodeći masovnu vaučersku privatizaciju. Treći veći akcionar Rudnika uglja je biznismen, brat lidera DPS-a Aco Đukanović.

Procesom udruživanja, prema dosad razrađenim opcijama, državni udio u EPCG bi odmah skliznuo sa sadašnjih 55 na oko 53 odsto, ali i do 51 odsto.

Vladajuća Demokratska partija socijalista, iako u momentu spajanja ne bi bio ugrožen većinski ali bi sadašnji nivo akcija države u glavnoj energetskoj kompaniji, ne brine što bi tako privatnicima bio ostavljen prostor da laganije ugroze državnu dominaciju. Oni poručuju da “nijesu moguće berzanske igre” koje bi to izazvale.

Njihov koalicioni partner, Socijaldemokratska partija, se zaklela da neće pristati da bude umanjen sadašnji crnogorski paket u EPCG, i najavila da će aneksom ugovora za Elektroprivredu biti precizirano da država neće prodavati akcije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: