Vlada: Uređena oblast bezbjednosti puteva u skladu sa pozitivnom praksom država EU

Novim zakonom se, kako su pojasnili iz Vlade, uređuje pravni položaj puteva, uslovi i načini upravljanja, njihova zaštita i održavanje, kao i izvori i načini finansiranja, a posebno uslovi izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora
655 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o putevima kojim se, kako je saopšteno, nastavlja dalje usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti putne infrastrukture, u okviru poglavlja 14 - Transportna politika i 21 - Trans-evropske mreže.

„Predlogom zakona uređena je i oblast bezbjednosti puteva, u skladu sa pozitivnom praksom država EU, čime će se stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u dijelu putne infrastrukture znatno unaprijediti“, kaže se u saopštenju.

Novim zakonom se, kako su pojasnili iz Vlade, uređuje pravni položaj puteva, uslovi i načini upravljanja, njihova zaštita i održavanje, kao i izvori i načini finansiranja, a posebno uslovi izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekcijskog nadzora.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju s Izvještajem sa javne rasprave.

„Inoviranim odredbama propis je dodatno unaprijeđen putem usaglašavanja sa praksom i dosadašnjim iskustvima u primjeni Zakona“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Donijet je Akcioni plan zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za ovu godinu koji, osim definisanja aktivnosti za ostvarivanje ciljeva iz Strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, obuhvata analizu kretanja na tržištu rada Crne Gore tokom prošle godine, pregled realizovanih aktivnosti u okviru prvih devet mjeseci referentne godine i finansijski okvir za realizaciju novih aktivnosti.

„Predviđene mjere i aktivnosti će se sprovoditi u okviru četiri ključna prioriteta Nacionalne strategije - povećanje zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, efikasno funkcionisanje tržišta rada, unapređenje kvalifikacija i kompetencija usklađenih sa potrebama tržišta rada i promovisanje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da je, prema administrativnim podacima Monstata, prosječan rast zaposlenosti, za devet mjeseci prošle godine, veći za 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne.

„Na kraju septembra prošle godine, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji nezaposlenih nalazilo se 33.675 lica što je 6.227 ili 15,61 odsto manje u poređenju sa istim periodom protekle godine“, kaže se u saopšštenju.

Dodaje se da je stopa registrovane nezaposlenosti na kraju septembra iznosila 14,51 odsto, dok je na isti dan protekle godine iznosila 17,2 odsto.

Bonus video: