Vlada uz izmjene usvojila ukinutu uredbu: Poreski dug u 12 rata

“Stara uredba nije imala jasne uslove o garancijama i planu fiskalne konsolidacije i njegove ocjene. Ne može biti problema u primjeni nove jer je ona usklađena sa novim zakonom”
2 komentar(a)
sjednica Vlade, Foto: Vlada.me
sjednica Vlade, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 29.04.2016. 05:20h

Vlada je juče usvojila novu uredbu o odlaganju naplate poreskog i neporeskog duga prema kojoj se dugovanja državi po tom osnovu mogu platiti u 12 rata.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović objasnio je da je cilj da se poreskim obveznicima koji se suočavaju sa nelikvidnošću omogući da plate dug na rate uz adekvatnu garanciju. Do sada je na snazi bila ista uredba, koju je oborio Ustavni sud jer nije bila usklađena sa novim zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Stara uredba nije imala jasne uslove o garancijama i planu fiskalne konsolidacije i njegove ocjene. Ne može biti problema u primjeni nove jer je ona usklađena sa novim zakonom”, kazao je Radović.

Precizirano je da se zahtjev za odlaganje naplate podnosi Ministarstvu finansija uz instrument osiguranja ili plan fiskalne konsolidacije. Garancija za dug može biti pokretna i nepokretna imovina dužnika, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica i mjenica uz dva žiranta, ili ona koja je avalirana od banke.

Minimalni iznos duga koji je moguće odložiti za fizičko lice je 500 eura, za preduzetnika i malo preduzeće iznad 2.000, za srednje preduzeće preko 20.000 i veliku firmu iznad 50.000. Radović je precizirao da se ne može odložiti dug koji je nastao prilikom obračuna PDV-a, akciza i drugih prihoda nastalih uvozom proizvoda.

Zbog stupanja na snagu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je formalno usvojila nove odluke o varijabilnom dijelu zarade i otpremninama, a iznosi su ostali kao do sada kako je i predviđeno granskim kolektivnim ugovorom.

Varijabilnim dijelom zarade se nagrađuje zaposleni za poseban doprinos, a ona može da iznosi do 80 odsto zarade. Otpremnina u slučaju tehnološkog viška i dalje će iznositi 12 zarada.

Usvojena je i informacija o formiranju komisije za ocjenu ponuda za izgradnju HE na Morači jer se, kako su naveli, uskoro očekuje dostavljanje ponuda od više potencijalnih investitora. Ministarstvo ekonomije je pripremilo predlog rješenja o imenovanju Komisije sa 13 članova.

Vlada je odlučila da kompaniji Nikšićki mlin da na korišćenje bez naknade dva silosa kapaciteta od po hiljadu tona u Spužu. Navedeno je da je ustupanje silosa privatnoj firmi državni interes kako bi ova firma pokrenula proizvodnju stočne hrane. Država je sada vlasnik 83 odsto ovih silosa, a Nikšićki mlin 17 odsto.

Vlada je lokaciju u Kotoru, na kojem je bila predviđena gradnja stambene zgrade za zaposlene u prosvjeti vratila ovoj Opštini ali za gradnju zgrade za penzionere. Donijeta je odluka o otvaranju počasnih konzulata u Čileu i Peruu.

Mirotić u fotelji nakon prelaska u SD

Razriješen je član upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Sulejman Šabović (SDP), a umjesto njega imenovan je Dženadin Radončić (SD).

Izabran je novi upravni odbor Regionalnog vodovoda za čijeg predsjednika je imenovan Dragan Asanović. Od ranijih članova ostao je samo Danilo Mirotić, kome je kao funkcija koja ga preporučuje navedeno generalni sekretar Socijaldemokrata dok ostali imaju navedene državne ili opštinske funkcije. On je prije 10 dana prešao iz SDP-a u SD.

Ya predsjednika Komisije za kontrolu javnih nabavki imenovan je Zoran Živković.

Bonus video: