Vlada za odluku neće imati većinu

Oni su dodali da Vlada ima pravo da raspolaže svojim akcijama na bilo koji način, ali apsolutno nema pravo da raspolaže sa cjelokupnom imovinom preduzeća koja pripada i manjinskim akcionarima u proporciji od 36,5 odsto
198 pregleda 1 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2017. 19:09h

Predsjednik Udruženja akcionara HTP Ulcinjska rivijera Miroslav Jeličić i koordinator za Crnu Goru Tripko Krgović, uputili su Vladi otvoreno pismo u kojem su naveli da su nezadovoljni zbog namjere da se privatizacioni proces u ulcinjskom preduzeću otvori davanjem u dugoročni zakup dijela imovine.

Zbog namjere da dio imovine izda u zakup, uprava Ulcinjske rivijere za 27. april je zakazala vanrednu skupštinu akcionara. Kako nezvanično saznaju „Vijesti“, radi se o izdavanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpik i kampa Neptun, za koje je zainteresovana hrvatska kompanija Karisma Hotels Adriatic. Ta kompanija nastala je u maju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora, u vlasništvu biznismena Ivice Todorića, sa meksičkim hotelskim lancem Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI.

„Izdavanjem u dugoročni zakup svoje imovine, preduzeće gubi smisao poslovanja, odnosno ostaje kao pravni subjekat čije se poslovanje svodi na ubiranje rente. Predviđeni model predstavlja diskriminaciju manjinskih akcionara od strane većinskog akcionara - države, i interesi manjinskih akcionara se u potpunosti ignorišu. Iako to nije naša briga, ali pomenućemo da bi se na ovaj način obezvrijedila i imovina Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) koji je najveći pojedinačni akcionar Ulcinjske rivijere”, istakli su Jelićič i Krgović.

Oni su dodali da Vlada ima pravo da raspolaže svojim akcijama na bilo koji način, ali apsolutno nema pravo da raspolaže sa cjelokupnom imovinom preduzeća koja pripada i manjinskim akcionarima u proporciji od 36,5 odsto.

„Predviđenom odlukom o davanju u dugoročni zakup, prenosi se pravo odlučivanja o finansijskim i drugim uslovima dugoročnog zakupa na Savjet za privatizaciju, što je u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima. Isključivo je pravo skupštine akcionara da raspolaže sa imovinom društva i to se pravo ne može prenositi“, naglasili su Jeličić i Krgović.

Ukoliko skupština akcionara ipak usvoji predmetnu odluku , manjinski akcionari su najavili da će iskoristiti posebna prava iz Zakona o privrednim društvima i zatražiti poništenje odluke kod Privrednog suda iz razloga što je u koliziji sa članom 35 tog Zakona.

„Manjinski akcionari Vladi nude konstruktivan pristup u privatizacionom procesu Ulcinjske rivijere, ali isključivo u smislu 'prave' privatizacije kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju, a ne kroz model 'tihe prodaje' kroz dugoročni zakup”, kazali su Jeličić i Krgović.

Oni su podsjetili Vladu da je Ulcinjska rivijera akcionarsko društvo kojim se aktivno trguje na berzi, koje je djelimično privatizovano i u kom manjinski akcionari imaju 36,5 odsto vlasništva, odnosno, država nema apsolutnu većinu potrebnu za donošenje svih odluka.

„Naše udruženje ima podršku od oko 17 odsto ukupnih akcionara, i to od strane investitora iz zemlje, regiona, Njemačke i SAD-a“, kazali su Jeličić i Krgović.

Čudi ih predlog o zakupu nakon malverzacija sa Svetim Stefanom

Manjinski akcionari su iznenađeni činjenicom da se Vlada opredijelila za model “tihe prodaje” nakon negativnih iskustava sa Budvanskom rivijerom, gdje je “slučaj dugoročnog zakupa Svetog Stefana i Miločera usljed brojnih malverzacija dobio oblik najveće privatizacione afere koja i dalje traje“.

Jeličić i Krgović nude Vladi podršku za podjelu preduzeća na dva dijela, gdje bi TN Ada Bojana bila izdvojena u jedno AD, a ostatak preduzeća bi mogao da se proda.

„U tom kontekstu, smatramo da bi bilo apsolutno u interesu svih akcionara kompanije, većinskog i manjinskih, da se konačno završi postupak upisa prava svojine u korist Ulcinjske rivijere i tako zaokružena kompanija privatizuje u transparentnom procesu koji će sigurno privući renomirane investitore. Nakon konačnog rješavanja svojinsko-pravnih pitanja, država bi za svoje akcije Ulcinjske rivijere mogla dobiti 60 do 70 miliona eura. Takođe, manjinski akcionari bi eventualno podržali i dokapitalizaciju preduzeća pod uslovom da naši interesi budu zaštićeni. Država nema potrebni broj glasova za pomenutu odluku bez naše podrške. Nadamo se da smo bili dovoljno jasni u svojoj namjeri da damo konstruktivan doprinos ovom procesu, ali odluku koja bi obezvrijedila našu imovinu u koju smo agregatno uložili nekoliko miliona eura, ni u kojem slučaju ne možemo podržati. I da ne zaboravimo naše članove iz Ulcinja koji su svoje akcije stekli kao naknadu za provedeni životni vijek u ovom preduzeću, a koje bi sprovođenjem dugoročnog zakupa takođe bile obezvrijeđene“, zaključuje se u pismu Vladi.

Bonus video: