Vlada zaboravila obećanje: Svima uzimaju po euro za brojila

Vlada obećala i usvojila propise da neće uzimati euro za strujomjere u objektu gdje se stanuje već za drugi - treći stan
19 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 18:59h

Iako je Vlada usvojila uredbu kojom su građani oslobođeni takse od po euro za brojila u stanu ili kući u kojoj žive, odnosno za primarne strujomjere, svima je obračunat dodatni namet u okviru julskog računa za električnu energiju.

Bez obzira na “garanciju” predstavnika Vlade da taksa neće biti naplaćena za prvi, već drugi, treći stan ili kuću, Elektroprivreda je svima obračunala po euro za državnu kasu, jer je uredba počela da važi tek 9. avgusta.

Zakonom o taksama je previđeno da tim potrošačima ne bude obračunata taksa od jednog eura, koja se uplaćuje državnom budžetu.

Iz EPCG su juče pozvali građane da dostave dokaze za primarni stambeni objekat, koji podrazumijeva stan ili kuća u kojem stanuje vlasnik, koji ima prebivalište na toj adresi.

“Vlasnici primarnih stambenih objekata, u cilju oslobađanja od obaveze plaćanja takse na tarifno brojilo, treba da podnesu dokumentaciju EPCG do 20. u mjesecu, pri čemu će biti oslobođeni takse za tekući obračunski period (račune za avgust)”, objavljeno je juče iz kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kojom upravlja italijanski A2A.

Iz EPCG su odgovorili da je dovoljno jednom da dostave dokumentaciju i nakon provjere vjerodostojnosti dokumenata, potrošač će biti oslobođen od plaćanja takse, uz vraćeni euro.

“U skladu sa Vladinom uredbom, potrebno je da se popuni obrazac izjave o svojini na primarnom stambenom objektu, koji će uz kopiju računa za utrošenu električnu energiju i kopiju lične karte, ili ubaciti u kutiju za prigovore koja se nalazi u svakoj lokalnoj j jedinici Snabdijevanja ili poslati na adresu kompanije, Ulica Vuka Karadžića 2, Nikšić“, saopšteno je iz EPCG.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Ta dokumenta, skenirana, mogu biti dostavljena i na i-mejl adresu taksa@epcg.com.

Rekli mu da ne znaju o čemu priča

Na obećanja i najave Vlade i EPCG žalio se “Vijestima” Podgoričanin Velimir Mikić koji je juče lokalnom Snabdijevanju pokušao da preda dokumentaciju i da se uvrsti u spisak onih koji će biti oslobođeni nepotrebnog plaćanja.

“Informisao sam se i saznao da vlasnici više brojila treba da budu oslobođeni takse za primarno i da treba da prilože izjavu, kopiju računa i lične karte. Kada sam službenici rekao zbog čega sam došao, odgovorila mi je da ne zna o čemu pričam i da nije zadužena da primi moju dokumentaciju”, rekao je Mikić, dodajući da mu je saopšteno da odluka na koju se poziva nije objavljena u Službenom listu.

On smatra da je interesantno što se službenici EPCG pozivaju na Službeni list kada treba da primijene povoljnost za građane, ali ne i kada naplaćuju sve i svašta.

Na pitanje “Vijesti” Elektroprivredi zašto na vrijeme nije najavljeno građanima da se prijave, iz EPCG kažu da su objavili poziv nakon što je počela da važi uredba Vlade.

A uzeti euro nije komplikovano

U EPCG naglašavaju da po sopstvenoj evidenciji potrošača ne mogu da utvrde ko ima primarna brojila jer je komplikovano.

“Imate dvospratnu kuću sa više brojila i ne možemo odrediti koje je primarno”, odgovoreno je neformalno iz EPCG.

Iz Ministarstva finansija su na pitanje zašto nije predat spisak prema kojem bi EPCG naplaćivala taksu za budžet, uputili na kompaniju, ponavljajući da je usvojena uredba koja precizira ko je oslobođen takse.

U EPCG naglašavaju da po sopstvenoj evidenciji potrošača ne mogu da utvrde ko ima primarna brojila jer je komplikovano

Iz EPCG su poručili da se „unaprijed izvinjavaju svim kupcima električne energije zbog dodatno nametnutih obaveza povodom poštovanja propisane procedure o oslobađanju od takse“.

„Prema zakonu smo dužni da na julskim računima istaknemo stavku sa taksom, na koju se ne obračunava porez. Obrasci izjave o svojini na primarnom objektu mogu se preuzeti sa sajta EPCG, kao i na šalterima svih lokalnih jedinica Snabdijevanja. Dodatne informacije kupcima su dostupne besplatnim pozivom na broj 19100“, rečeno je iz EPCG.

Zakonom o taksama, prema kojem se od 7. jula uzima po euro građanima za brojila, telefonske kartice i kablovsku televiziju, predviđeno je da tog nameta budu oslobođeni i korisnici prava iz socijalne zaštite. Taksa je prosječni julski račun za struju uvećala 2,8 odsto.

Nepravilnosti u primjeni Zakona o taksama su postojale i kod mobilnih operatera, koji su u početku sa računa građana skidali i po dva eura, nakon čega su korigovali greške.

Struja u Crnoj Gori je od 1. avgusta skuplja, pa će građani kilovat-sat (kWh) električne energije umjesto dosadašnjih 7,68 centi, plaćati 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Računi sa obračunatim poskupljenjem stići će građanima do sredine septembra.

Galerija

Bonus video: