Vlada zabranjuje izvoz iz državnih šuma

Prema riječima Katnića, povećani izvoz u prethodnom periodu je proizvodio socijalne i ekonomske probleme
189 pregleda 5 komentar(a)
kamion s drvima, drva za ogrijev, Foto: Shutterstock
kamion s drvima, drva za ogrijev, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2017. 14:40h

Vlada je odlučila da ograniči izvoz svih vrsta drvnih sirovina do maja 2019. godine tako što će se u potpunosti zabraniti izvoz iz državnih šuma, dok se iz privatnih šuma drvo može izvoziti uz dozvolu resornog Ministarstva poljoprivrede.

Sekretar ministarstva poljoprrivrede Nemanja Katnić objasnio je da je odluka o ograničenju izvoza rezultat akcije koja je započeta krajem prošle godine. Podsjetio je da je u toj akciji učestvovalo više državnih institucija ( Ministarstvo poljoprivrede i uprave za šume, carine, policiju i inspekcijske poslove i Poreska uprava).

Katnić je objasnio da je zajednička akcija državnih institucija bila sistemski odgovor na taj problem, te da se država u proteklom periodu suočavala sa povećanim izvozom drvnih sortimenata.

“Odlukom je zabranjen izvoz sirovina iz državnih šuma, dok je izvoz sirovina iz privatnih šuma moguć uz izdavanje rešenja. Dozvola se izdaje na osnovu zahtjeva pravnog lica ili preduzetnika. Definisani su podaci koje oni treba da dostave ministarstvu poljoprivrede koje na osnovu te dokumentacije izdaje rešenje na period od 30 dana”, objasnio je Katnić danas nakon sjednice vlade.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu i traje do 1. maja 2019. godine.

Prema riječima Katnića, povećani izvoz u prethodnom periodu je proizvodio socijalne i ekonomske probleme. Socijalni su se ogledali u nedostatku drva za ogrjev, a ekonomski što su prerađivački kapaciteti bilježili deficit sirovina.

Katnić je kazao da su analizirali perood od 2010. do 2015. godine u kome je izvoz sirovine dostigao 150 hiljda metara kubnih drveta.

Bonus video: