Vlada zakinula čistačice u školama za po 30-ak eura

Naknada za minuli rad uračunata im u iznos minimalne zarade, iako je trebalo da bude uvećana za taj iznos
11160 pregleda 15 komentar(a)
Manje od minimalca za čišćenje i održavanje škole, Foto: Arhiva Vijesti
Manje od minimalca za čišćenje i održavanje škole, Foto: Arhiva Vijesti

Čistačice u crnogorskim školama primile su za jul manju platu nego što je trebalo, jer njihov koficijent nije bio usklađen sa povećanjem minimalne zarade. Naknada za minuli rad, koja može da iznosi do 30-ak eura, nije im isplaćena na iznos minimalne zarade kao do sada, već je obračunata kao dio nove minimalne zarade od 222 eura.

Na ovaj način državni budžet je uštedilo nekoliko eura po čistačici, zavisno od godina staža a najviše do 30-ak. Problem je što će se takav obračun nastaviti i narednih mjeseci sve dok Ministarstvo i Sindikat prosvjete ne potpišu novi kolektivni ugovor kojim bi povećali koeficijente za zaposlene na održavanju higijene.

Jedna od oštećenih radnica podgoričke osnovne škole, koja ima 30 godina radnog staža na ovim poslovima, kazala je da je bila neprijatno iznenađena kada je dobila julsku zaradu. “Očekivali smo da će na novi iznos minimalne zarade biti računata naknada za minuli rad, odnosno da ću osjetiti povećanje minimalne cijene rada za koju sam radila. Ali se to nije desilo, već mi je puna zarada ostala ista, tek nekoliko eura preko minimalne zarade. Mi radimo teške poslove u lošim uslovima i za puno radno vrijeme dobijamo najnižu zaradu. Nepravda je da država štedi na nama, dok se drugima poklanjaju ogromne sume novca”, kazala je sagovornica “Vijesti”, koja nije željela da joj se ime pominje.

Ona je navela da su razočarani odnosom ministarstva i sindikata zašto ranije nijesu uskladili koeficijente jer se za povećanje minimalne zarade znalo već nekoliko mjeseci ranije.

“Jednostavno su nas zaboravili. Nas u svim obrazovnim ustanovama ima možda oko hiljadu i država nije mnogo uštedila. Možda nekomo tih 30 eura koje sam trebala dodatno da dobijem ne znače ništa, ali meni su značajni kada mi je plata 230 eura sa punim radnim vremenom i stažom od 30 godina. Pitanje je i ko zna koliko će da traje ova nepravda jer moramo čekati da Ministarstvo i sindikat potpišu novi kolektivni ugovor”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Ona je kazala da je sa nekoliko koleginica razgovarala sa advokatima i da su im kazali da postoji osnov za tužbu protiv Vlade, ali da još nijesu odlučili šta će uraditi.

Iznos neto minimalne zarade od 1. jula je povećan sa 193 na 222 eura, međutim koeficijent iz kolektivnog ugovora za prosvjetu je takav da je predviđao da čistačica sa punim osmočasovnim radnim vremenom može mjesečno zaraditi 193 eura. Povećanje minimalne zarade na 222 eura, stvorilo je “problem” računovodstvu u prosvjeti jer su morali da obračunavaju zarade po koeficijentu a da istovremeno ona ne bude manja od novog iznosa minimalne zarade. Tako da su “pronašli rješenje” da naknadu za minuli rad, koja je ranije bila van minimalne cijene rada, sada obračunaju na zaradu po koeficijentu od 193 da bi se dobio veći iznos. Tako je čistačica sa 20-ak godina radnog staža na kraju dobila zaradu od 226 eura, jer joj je u nju uračunata naknada za minuli rad od 33 eura. Da je njen koeficijent usklađen sa minimalnom zaradom ona je trebalo da dobije zaradu od 255 eura, odnosno zakinuta je za 29 eura.

Čistačice koje imaju manje godina radnog staža i koje nijesu mogle da “dobace” ni do 222 eura, obračunata im je “kao socijalna naknada” do iznosa minimalne zarade. Na taj način, čistačica koja je tek počela sa radom primila je 222 eura, a njena koliginica i sa 30-ak godina staža svega par eura više.

Savović: Hitno uskladiti koeficijente sa novom minimalnom zaradom

Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je “Vijestima” da su primijetili ovaj problem i da su odmah pokrenuli inicijativu za izmjenu kolektivnog ugovora kako bi za kolege i koleginice sa najnižim zaradama uskladili koeficijente.

“Kada je ranije određena minimalna zarada na 193 eura, u kolektivnom ugovoru za prosvjetu su utvrđeni koeficijenti za pomoćno osoblje kako bi njihova zarada iznosila toliko. Nakon povećanja minimalne cijene rada na 222 eura, bez usklađivanja koeficijenata, stav računovodstva obrazovnih institucija je da se na zaradu koja se dobije množenjem koeficijenata dodaje naknada za minuli rad kako bi se prešao iznos od 222 eura a ne da se ta naknada računa na iznos minimalne zarade. Na taj način su oštećene naše cijenjene koleginice na ovim poslovima koje imaju više godina radnog staža”, kazao je Savović.

On očekuje da će pregovori sa Ministarstvom prosvjete početi odmah i da će biti završeni što prije.

“Sve koleginice i kolege iz Podgorice koje imaju problem sa obračunom zarada mogu da se jave našoj kancelariji”, naveo je Savović.

Bonus video: