Vlada zasad bez većine za otimačinu

Šehović očekuje ubrzo jedinstven stav SDP-a u odnosu na ovo važno pitanj
10 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.04.2015. 19:27h

Vladin predlog zakona o eksproprijaciji zasada nema podršku 41 poslanika, koliko je potrebno da bi prošao u Skupštini. Sporni akt podržavaju DPS i albanske partije, što je ukupno 32 poslanika. Zvanično, podršku ne da kompletna opozicija (DF, SNP, Pozitivna, nezavisni poslanici) jer smatra da je predlog otimačina privatne imovine, kao ni Liberalna partija i Hrvatska građanska incijativa, što je 38 poslanika. Odluka Bošnjačke stranke (tri poslanika) zavisiće od toga hoće li se predlog popraviti amandmanima.

U klubu SDP-a (osam poslanika) ”imaće stav o glasanju narednih nekoliko dana”. Ako bude kako je najavio lider SDP-a Ranko Krivokapić, predlog nema podršku. Krivokapić je zvanično rekao da su norme slične Vladinim postojale samo u staljinizmu. Vlada je predložila dopune zakona prema kojima bi se mogla oduzimati imovina ako se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga.

U SDP-u su podijeljeni uoči kongresa partije, gdje Krivokapić vodi neizvjesnu bitku za novi mandat.

Poslanik SDP-a Damir Šehović, koji podržava Krivokapićevog protivkandidata Ivana Brajovića, rekao je da na poslaničkom klubu još nisu zvanično razgovarali o ovom zakonu, ali će ubrzo to učiniti.

“Očekujem da ćemo formirati zvaničan jedinstven stav u odnosu na ovo veoma važno pitanje, koje s pravom izaziva veliku pažnju javnosti”, rekao je Šehović ”Vijestima”.

Poslanik Mićo Orlandić, koji podržava Brajovića, o ovoj temi je uputio na portparola Mirka Stanića.

Stanić je najavio da će “stav formulisati u naredih nekoliko dana na klubu poslanika”. Objasnio je “da su se na prvom upoznavanju zakona susreli sa nekoliko rješenja koja su izazvala pravno-ekonomske i druge dileme, te da su se i u razgovoru sa predstavnicima udruženja građana i dijela stručne javnosti pojavile druge sporne tačke”.

Damjanović očekuje da budu protiv. Lider SNP-a Srđan Milić na odboru bio uzdržan

Do konačnog glasanja na plenumu moguće su promjene stavova. Skupština ukupno ima 81 poslanika.

„Nećemo podržati predlog jer se njime na do sada nezabilježen način povređuju prava građana zagarantovana Ustavom. Vlasnik se lišava prava svojine bez sprovođenja postupka eksproprijacije pred nadležnim organima, pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i isplaćene pravične naknade, a stupanjem na snagu odluke kojom se utvrđuje javni interes i protiv koje ne postoji mogućnost prava na žalbu iako se odlučuje o Ustavom zagarantovanom pravu svojine“, rekao je „Vijestima“ predstavnik nezavisnih poslanika Neven Gošović.

DF sporni akt smatra jednim od najnemoralnijih koji je Vlada poslala u Skupštinu.

„To što Vlada radi u posljednje vrijeme sa predlozima zakona je skandalozno. Na sceni je pljačka javnih finansija i ne pristajemo da se to plaća novim porezima ili oduzimanjem imovine. Ako nekome treba oduzimati imovinu, onda su to tajkuni“, kazao je šef kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović.

Šef kluba poslanika SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da ne postoji nijedan razlog da poslanici te partije glasaju drugačije od onoga kako je on glasao na matičnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kada je bio protiv. Lider SNP-a Srđan Milić tada je bio uzdržan.

„Biće interesantno kako će glasati oni koji se dva puta uopšte nijesu pojavili na sjednicu odbora kad smo razmatrali predlog“, kazao je Damjanović, aludirajući na Šehovića.

Delegacija EU upozorila je Vladu na moguće kršenje standarda EU u toj oblasti.

Vlada je predložila ove izmjene na zahtjev Katar Diara koji gradi stambeno-turistički kompleks kod Plavih horizonata, dijelom i na privatnoj imovini koju vlasnici nijesu voljni da prodaju.

Sličan projekat je u toku za Buljaricu.

Protiv predloga se bune grupe građana okupljene u fejsbuk grupi „Naše ognjište“.

Danilović: Predlog krši tri potpisane konvencije

Samostalni poslanik Goran Danilović rekao je da ne podržavaju revolucionarni zakon koji tjera ljude da predaju imovinu bez obzira na njenu tržišnu vrijednost.

Smatra da je nedopustivo da Vlada nameće poslove partnerima sa Bliskog istoka i da se vraćamo u jednopartijski sistem gdje je partijski interes preči od privatnog.

“Predlog je u suprotnosti sa tri konvencije koje je država potpisala i kojima se jemči sloboda raspolaganja privatnom imovinom”, kazao je Danilović.

Pozitivna neće pravno nasilje vlasti

Šef kluba poslanika Pozitivne Goran Tuponja kazao je da ne podržavaju predlog.

„Pod okriljem zaštite javnog interesa omogućilo bi se državi pravno nasilje nad građanima tako što bi im oduzela imovinu prije nego što sud da mišljene o tome. Vlast treba da štiti interese svih građana, a ne stranih investitora na račun sopstvenih građana”, rekao je Tuponja.

HGI protiv, LP želi da ga mijenja, albanske stranke za

Poslanik HGI Ljerka Dragičević rekla je da ne podržavaju Predlog zakona, da ga treba povući iz procedure kako bi se tražila druga rešenja.

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović ponovio je da Vladin predlog nema njihovu podršku.

“Želimo da se u predlogu precizira vremenski rok u kome će se isplatiti naknada i šta će biti adekvatan smještaj kad se neko iseliti iz kuće koja mu se ekspropriše. Ako Vlada to ne definiše, ostavljamo rezervu da ne podržimo zakon”, rekao je Almer Kalač (BS).

Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) ponovio je da podržavaju Vladin predlog.

Bonus video: