Vladino objašnjenje: Razvijao bi se sjever bolje da nema globalne krize

“Efekti realizacije strategije za prošlu godinu su manji od očekivanih jer je to šesta godina globalne i evropske ekonomske krize i restriktivnog budžetskog okvira”
38 komentar(a)
protest bijelo polje, Foto: Vesko Belojević
protest bijelo polje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.08.2015. 20:01h

Za ravnomjerni regionalni razvoj prošle godine je potrošeno 193,91 milion eura, a novac je usmjeren na razvojne projekte.

Taj podatak je prezentovan u Vladinom izvještaju o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za prošlu godinu koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Objašnjeno je da je najviše novca za regionalni razvoj obezbijeđeno iz državnog budžeta (uključujući i agrobudžet), dok je na drugom mjestu novac Investiciono- razvojnog fonda (IRF) i opština. Iz državnog budžeta je potrošeno 58,8 miliona,IRF-a 41,1 milion, EU fondova 8,3 miliona,opština 6,8 miliona….

“Efekti realizacije strategije za prošlu godinu su manji od očekivanih jer je to šesta godina globalne i evropske ekonomske krize i restriktivnog budžetskog okvira”, piše u dokumentu.

Od ukupnog novca najviše je potrošeno za sjeverni region - 80,58 miliona eura (42 odsto), za središnji region 80 miliona (41 odsto), dok je najmanje novca usmjereno na primorje - 32,9 miliona ili 17 odsto.

Prosječna ulaganja za regionalni razvoj po stanovniku na nivou države su bila 312,74 miliona, a po regionima - za sjever 453,16 eura, središnji region 272,58 eura i primorje 221,84 eura.

U izvještaju je konstatovano da je porasla prosječna neto zarada u skoro svim sjevernim opštinama u prošloj godini i u primorskim, dok su u središnjem regionu blago smanjene.

Konkretnih podataka o zaradama nema.

“Sjever i dalje karakterišu negativni demografski trendovi, odnosno, odseljavanje građana. Iako su trendovi povoljniji u odnosu na region oni nijesu zadovoljavajući. Svjesni smo da je potrebno preduzimati dodatne napore u smanjenju daljeg iseljavanja stanovništva sa sjevera”, navodi se u izvještaju.

Da bi se smanjile regionalne razlike do 2020. godine, kako objašnjavaju u izvršnoj vlasti, treba realizovati ključne kapitalne projekte od kojih je najvažniji autoput, unaprijediti poslovni ambijent, razvijati sistem podsticaja u sjevernom regionu i unaprijediti ostale elemente konkurentnosti i razvijenosti regiona, prvenstveno u oblasti obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada

Bonus video: