Vlasnici imovine očekuju da Vlada "izvisi": Investitori da nijesu iznad Ustava

Vlada je predložila dopune zakona kojima bi se oduzimala imovina ako se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga, a vlasnici naknadno mogu da tuže ako nisu zadovoljni obeštećenjem
172 pregleda 13 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva “Vijesti”
Buljarica, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 25.04.2015. 19:39h

Vlasnici privatne imovine zabrinuti su što Vlada kroz izmjene Zakona o eksproprijaciji predlaže radikalnije propise od onih koji su donošeni nakon Drugog svjetskog rata u cilju uništenja privatne svojine.

Oni se od Podgorice do Bara i Budve, gdje je privatna svojina u Crnoj Gori među najvrednijom, uveliko spremaju za odbranu svog Ustavom zagarantovanog prava.

Vlada je predložila dopune zakona kojima bi se oduzimala imovina ako se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga, a vlasnici naknadno mogu da tuže ako nisu zadovoljni obeštećenjem.

Zastupnik dijela vlasnika oduzete imovine, koji traže povraćaj kroz restituciju, Vladimir Bošković kaže da je “zabrinjavajuće ćutanje većeg dijela ovdašnje pravničke javnosti”.

“Svojina je fundament pravne civilizacije, koji se jamči kao i život i sloboda i prirodno bi bilo da cjelokupno društvo ustane protiv davanja legitimiteta ovakvom bezakonju. Ovaj predlog je po svemu radikalniji od zakona iz 1947. godine, pri čemu se komunizam zvanično zalagao za uništenje privatne svojine, dok se ovaj zakon predlaže u sistemu koji je Ustavom zvanično štiti kao najosnovnije pravo”, naglasio je Bošković.

Na pitanje da li bi dopunjeni Zakon o eksproprijaciji dodatno usporio proces restitucije u Crnoj Gori, Bošković je kazao da “ako negdje, nekim čudom i dođe do povrata neizgrađenog zemljišta ranijim vlasnicima, ono istog trenutka može biti ponovo oduzeto od države”.

“U bliskoj prošlosti je to činjeno isključivo za potrebe tadašnje države, a u najbližoj budućnosti u interesu bilo kojeg privatnog investitora kojeg sadašnja Vlada proglasi povjerljivim i strateškim. Restitucija u Crnoj Gori je propala, najvrednija imovina nije vraćena i ovakav zakon o eksproprijaciji je logičan za režim koji je u ovih četvrt vijeka izgubio predstavu o granicama vlasti, čak i u odnosu na ustavne garancije koje je sam davao”, istakao je Bošković.

Na pitanje da li je pravedno oduzimati privatnu imovinu silom zakona, da bi se smanjivao javni dug, kako je to predloženo spornim odredbama, Bošković je odgovorio da “nije u pitanju pravda, nego neustavnost i sa njom bezakonje takve otimačine”.

“Interes privatnog investitora je njegov privatni interes, a njegovo proglašavanje javnim je izgovor za otimanje i prodaju privatne imovine, koju namjerava da sprovodi vlast koja je prethodno u bescijenje rasprodala državnu imovinu koja joj je bila povjerena na upravljanje”, poručio je Bošković.

Predsjednik nevladine organizacije “Buljarica” Ivo Armenko kazao je da imaju 200 potpisnika u toj organzaciji, a da je ukupan broj vlasnika privatne imovine, površine nepuna dva miliona kvadrata, oko 500.

“Država posjeduje oko 10 miliona kvadrata zemljišta. Naše vlasništvo je uglavnom koncentrisano u polju dolje. Mi smo za razvoj i otvaranje radnih mjesta, ali smo veoma zainteresovani na koji način žele našu imovinu da uvedu u taj projekat”, kazao je Armenko. On je napomenuo da su zainteresovani za obeštećenje ukoliko bi se imovina izuzimala bilo kojim državnim aktom.

“Formirali smo pravni tim koji je uspješno predstavio naše zahtjeve Skupštini, Vladi, ombudsmanu i stranim ambasadama. Nadamo se da je to imalo efekta i da će se uvažiti naši i interesi ostalih građana, odnosno da neće biti usvojena rješenja koja su predložena”, očekuje Armenko.

Tri nevladine organizacije iz Bara pozivaju na otpor

“Predlog izmjena Zakona o eksproprijaciji, koji je u proceduri, predstavlja najbrutalniji kriminalni akt, koji je usklađen sa karakterom i aktivnostima kriminalnog, korupcionaškog i mafijaškog režima u Crnoj Gori”, saopštile su “Vijestima” tri NVO iz Bara: Urgentna restitucija, Društvo za unapređenje prostora i životne sredine i MAS-MC-Lojd.

“Ovakav akt je dokaz da je Crna Gora postala baza institucionalnog kriminala i platforma funkcionisanja organizovane mafije”, piše u zajedničkom saopštenju tri nevladine organizacije.

One su pozvale vlast “da se okane ćoravog posla koji služi tajkunima i kriminalcima, a na štetu poštenih građana koji su na ivici egzistencije”.

“U protivnom, pozivamo građane na otvorenu borbu i samoodbranu koju ćemo sprovesti na ulici i institucijama sistema, a o svemu obavijestiti međunarodne organizacije”, naglašeno je u saopštenju tih NVO.

Bonus video: