Vlasnici jahti u Italiji zbog visokih poreza bježe i u Crnu Goru

Kapacitet od 250 vezova kojim raspolaže luksuzna marina Porto Montenegro, mogao bi da primi jedva 1 odsto italijanskih jahti “odbjeglih” tokom posljednjih nekoliko mjeseci
175 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 18:54h

Italijanske turističke luke se prazne jer vlasnici jahti zbog visokih cijena i nove takse, koju je uvela Montijeva vlada, “bježe” u obližnje države, među kojima italijanski mediji navode i Crnu Goru.

Procjenjuje se da je preko 20.000 jahti prešlo iz italijanskih luka na sidrenje u Francusku, Španiju, Maltu, Hrvatsku, Grčku i Crnu Goru.

Niže cijene veza i goriva u kombinaciji sa kvalitetom usluge i geografskom blizinom, doprinijele su da posljednjih godina i Hrvatska i Crna Gora postanu interesantne mete za sidrenje evropskih jahti.

"Imamo prazna pristaništa i 20.000 plovila u bjekstvu ka Francuskoj, Španiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Grčkoj i Malti", potvrdio je Roberto Perokio, predsjednik asocijacije italijanskih turističkih luka, Assomarinas, koja okuplja preko 80 marina iz čitave Italije.

Prema podacima Opservatorijuma za nautiku, 18 odsto jahti je otkazalo boravak u Italiji, a procenat raste i do 35 odsto ako se uzmu u obzir samo jahte u tranzitu tokom juna.

Poređenja radi, aktuelni kapacitet od 250 vezova kojim raspolaže luksuzna marina Porto Montenegro u Tivtu, mogao bi da primi jedva jedan odsto italijanskih jahti “odbjeglih” tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Četvrtina jahti bogatog sjeveroistoka Italije odlučilo je prebaciti svoje jahte u obližnju Hrvatsku privučeni 'velikim disponibilitetom vezova i niskim cijenama'

Ova taksa iznosi od 800 eura godišnje za barke od 12 metara, do 25.000 eura za mega jahte od preko 64 metra dužine, ne pošteđujući strane turiste, kao ni jahte u tranzitu. Taksa se računa na dnevnoj bazi.

Taksa predviđena u Italiji za brodove od 12 metara jednaka je mjesečnoj cijeni koju bi taj brod platio za vez u Porto Montenegru u post sezoni. U slučaju jahte od 65 metara, predviđeni iznos Montijeve takse više je nego dovoljan za dvomjesečni vez u Tivtu u sezoni.

"Efekat je bio brz poput cunamija, gurajući jahtašku flotu daleko od italijanskih obala", navodi "Espresso", dok je Perokio ranije za list "Il đornale" izjavio da ova taksa izbacuje Italiju "van nautičkog tržišta".

Montijeva vlada računala je da će prikupiti 150 miliona eura zahvaljujući novoj taksi, koja je ciljala da pogodi građane sa najdubljim džepovima. Međutim, nije stavljeno u računicu izazivanje krize u jednom od rijetkih sektora koji je napredovao "punim jedrima", ocjenjuje "Espresso".

Govori se o padu broja zaposlenih u sektoru za 15 odsto, ili 9.000 radnih mjesta manje u odnosu na prethodnu godinu – uključujući osoblje zaduženo za čišćenje, popravke, doček...

U Italiji postoji ukupno 157.000 vezova za megajahte, od kojih se sedmina nalazi u Liguriji (Đenova) – preko 20.000 vezova; 41 odsto italijanskih vezova zgusnuto je u sjevernom dijelu Tirenskog mora.

"Ispraznile su se mete na kojima je do prije nekoliko godina bilo gotovo nemoguće pronaći slobodan vez: Kapri, Punta Ala, Ardžentario sada imaju mjesta na pretek", piše “Espresso”.

Pustinja u lukama

Najveći udar osjeća se na jadranskoj obali. Četvrtina jahti bogatog sjeveroistoka Italije odlučilo je prebaciti svoje jahte u obližnju Hrvatsku privučeni 'velikim disponibilitetom vezova i niskim cijenama'.

"Čini se da je strah od fiskalnih kontrola naveo vlasnike jahti na bjekstvo više od samih taksi”, navodi italijanski list. Ako imate jahtu znači da ste bogati, što u doba “fiskalne agresije", skreće pažnju finansijskih inspekcija koje su u sklopu Montijevih mjera protiv krize značajno pooštrile kontrole.

Cijene veza u Porto Montenegru na dnevnoj bazi u visokoj sezoni se kreću od 53 eura za jahte od 12 metara, do 1.463 eura dnevno za mega jahte od 100 metara

Međutim, uprkos popustima i rasprodajama, mnogi su iz toskanskih i ligurskih luka prešli na obližnju Korziku, gdje su takođe povoljniji uslovi.

“Espresso” piše o “kritičnoj situaciji” u luci Savona, gdje je jul obično udarni mjesec u kojem poslovni ljudi sa sjevera Italije dolaze da uživaju u svojim jahtama i barkama.

"Većina od 135 vezova je prazno, malo je koji sto zauzet u sedam restorana koji gledaju na pristaništa. Nove radnje na trgu Marine nisu ni otvorili, a većina stanova ostaje neprodato. I maj je bio tragičan – za godinu dana izgubili smo polovinu klijenata”, navodi odgovorni direktor luke Vekia Darsena.

U nedavno otvorenoj luci Loano nadomak Đenove, zauzeto je jedva polovina od ukupno 927 vezova.

Nedaleko od Loana, u zalivu Varace, transformisanom prije 5 godina u luku od 800 vezova i 30 apartmana sa pogledom na more, jedini zauzeti vezovi okupirani su manjim barkama od 8 metara, kojima se nije zgodno uputiti ka Azurnoj obali. Cijene u ovoj luci su do 336 eura dnevno (8.246 eura mjesečno) za jahte od 35 metara.

Popunjenost marine u Tivtu na visokom nivou

Prema cjenovniku Porto Montenegra jahta iste dužine bi u Crnoj Gora boravila po značajno manjim cijenama: mjesečni najam veza koštao bi od 3.270 u niskoj sezoni, do 3.920 eura u visokoj sezoni (više nego duplo povoljnije u odnosu na cijenu italijanske marine).

Cijene dnevnog najma takođe su znatno niže: od 144 dnevno u nižoj sezoni (oktobar-jun), do 255 eura u visokoj (maj-septembar).

Cijene veza u Porto Montenegru na dnevnoj bazi u visokoj sezoni se kreću od 53 eura za jahte od 12 metara, do 1.463 eura dnevno za mega jahte od 100 metara.

(Od oktobra do aprila cijene se kreću od 36 eura do 836 eura). Mjesečni najam u periodu od maja do septembra košta od 970 do 22.890 eura, dok se za godišnji najam plaća od 6.440 eura za jahtu od 12 metara, do 152.540 eura za megajahtu od 100 metara.

Cijene u italijanskim marinama drastično variraju u zavisnosti od ekskluzivnosti lokacije, a u najskupljim lukama kao što su Kapri, Portofino i Porto Ćervo, mogu biti i do četiri puta više u odnosu na crnogorske. Ove tri italijanske luke su najskuplje u svijetu prema prošlogodišnjem istraživanju kompanije Engel&Voker.

Dok italijanske marine kubure sa izuzetno lošom sezonom, menadžer PR službe Porto Montenegro Danilo Kalezić rekao je za “Vijesti” da se popunjenost kapaciteta luksuzne marine u Tivtu kreće od 90 do 99 odsto, te da prošlogodišnji kapacitet marine od 185 vezova nije bio dovoljan da zadovolji potražnju.

Ove godine kapacitet je povećan na 250 vezova, a uskoro se planira dodatnih 120 vezova. Prodaja stanova i poslovnih prostora takođe ide veoma dobro, saopštio je Kalezić koji je potvrdio da Porto Montenegro pruža kvalitet usluge konkurentan bilo kojoj zapadnoevropskoj luci, a da istovremeno nudi povoljnije cijene.

Hrvati se sjetili reklame

“Espresso” navodi da su Hrvati odmah uhvatili priliku da iskoriste uvođenje taksi na jahte u Italiji, onlajn reklamnom kampanjom od decembra uz parolu “dođi u Hrvatsku, troškove transporta plaćamo mi”.

Dodatni adut je i jednostavan način da se iz Venecije dođe do Splita – letovima “low cost” kompanija a cijena je svega 29 eura, koje uprkos rasprostranjenom vjerovanju koriste i oni sa dubljim džepovima.

Još jedan faktor koji šalje vlasnike jahti van granica Italije su cijene goriva: jahte iz Italije već na Francuskoj obali po svakom punjenju benzina mogu uštediti do 7.000 eura (35 centi manje po litru, za pun rezervoar od 20.000 litara). Kako navodi italijanski list, “radi se o ciframa koje ni milioneri više ne potcjenjuju”. Ušteda je još veća u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: