Vlasnici zemljišta: Ako im prođe Buljarica, mogu još 22 lokacije

Ne postoji čovjek koji ima moralni kredibilitet toliki, a da ga u potpunosti ne izgubi guranjem ovakvih propisa, ocijenio je Čarmak
191 pregleda 17 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.05.2015. 19:27h

Grupa građana "Naše ognjište", koja okuplja vlasnike zemljišta iz 11 opština, ne podržava Vladinu namjeru da Skupština Crne Gore usvoji posebni zakon o lokalitetu Buljarice, kojim planira da oduzme privatnu imovinu u cilju “javnog interesa” na isti način na koji je to pokušala da uradi izmjenama zakona o eksproprijaciji.

"Vijesti" čekaju odgovore iz Ministarstva finansija na pitanja zašto se donosi posebni zakon za Buljaricu i kada će donijeti amandmane na dopune zakona o eksproprijaciji koji je vraćen na doradu, zato što nema podršku cijele opozicije, SDP-a i Liberalne partije.

"U ovoj godini predložen je postupak privatizacije već privatizovanog zemljišta na 23 lokacije od Kolašina i Žabljaka do Ulcinja i Herceg Novog, a Buljarica je jedan lokalitet. Ako bi prošao predlog zakona za Buljaricu ne bi bilo problema da prođu i ostala 22 za druge lokacije koje su u privatizaciji za ovu godinu", kazao je "Vijestima" predstavnik grupe "Naše ognište" Božidar Čarmak.

On je dodao da nikakva eksproprijacija ne dolazi u obzir i kada se radi o postupku valorizacije prvo da se obezbijedi dogovor za najatraktivnije i najvrednije parcele po tome ko najviše ponudi za njih, kao što se svuda radi.

"Građani imaju jednistven stav da se valorizacijom državnog zemljišta ni na koji način ne smije dirati u privatnu svojinu. Ideja o predlogu zakona o Buljarici djeluje neozbiljno. Treba je nazvati produžetkom pravnog nasilja domaćih institucija nad sopstvenim građanima i privatnim vlasnicima nepokretnosti. Ne postoji čovjek koji ima moralni kredibilitet toliki, a da ga u potpunosti ne izgubi guranjem ovakvih propisa", naglasio je Čarmak.

Prema predlogu Zakona o Buljarici, Vladi se omogućava da oduzme i raspolaže imovinom, a vlasnici je mogu naknadno tužiti ako nijesu zadovoljni naknadom.

Za ovaj projekat vezuju se imena, osim premijera koji će potpisati predlog zakona, i njegovog brata i sestre Aca i Ane Đukanović.

Đukanović: Želimo da zakon za Buljaricu prođe u Skupštini

Premijer Milo Đukanović očekuje da tokom ovog mjeseca dođe do razgovora između Vlade, Skupštine i investitora u vezi s projektom Buljarica.

Vrijedno zemljište hoćekatarska kompanija CDCI.

"Priprema se ozbiljan zakon sa idejom da projekat tih gabarita bude realizovan ukoliko do realizacije dođe po lex specialisu. Uključujemo parlament u ranoj fazi u želji da taj zakon naiđe na narazumijevanje i dobije prohodnost", kazao je Đukanović "Vijestima" juče u Miločeru.

On je ocijenio da je u štampi “potpuno neosnovano projekat Buljarice dovođen u vezu sa predloženim zakonom o eksproprijaciji”.

"Ovdje nije riječ o tome. Od početka je najavljeno da bi taj projekat zbog njegovih velikih gabarita morao biti predmet posebnog lex specialisa. On je u završnoj fazi", rekao je Đukanović.

On je izjavio da je sredinom mjeseca najavljen dolazak investitora i, uz učešće vladinog koordinatora, ministra finansija Radoja Žugića, nastavak razgovora u parlamentu o konceptu lex specialisa.

Bonus video: