"Uvođenje stečaja u IBM kriminal, upitna dokapitalizacija Atlasa"

"Adekvatnost kapitala IBM je bila skoro usklađena, još se čekalo da se sprovede sticanje imovine povezanih lica sa Atlas Grupom i tako potpuno usklade parametri. Time bi IBM bila odblokirana i mogla početi da radi"
4089 pregleda 4 komentar(a)
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2019. 11:36h

Uvođenje stečaja u IBM je čisti kriminal, poručio je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević.

Savjet Centralne banke (CBCG) odlučio je juče da oduzme dozvolu za rad i uvede stečaj u Invest banku Montenegro (IBM), dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija.

"Adekvatnost kapitala IBM je bila skoro usklađena, još se čekalo da se sprovede sticanje imovine povezanih lica sa Atlas Grupom i tako potpuno usklade parametri. Time bi IBM bila odblokirana i mogla početi da radi. Namjerno su uveli stečaj jer preko IBM hoće da kontrolišu i preuzmu Meljine kompleks, koji je od IBM uzimao kredite. Tako da je to cilj, a sve treba da se odradi u sprezi sa stečajnom mafijom".

Knežević je poručo da će guverner Radoje Žugić, njegov saradnik Dejan Vujačic, privremeni upravnik u IBM Milan Remiković i kompletan Savjet CBCG "za ovaj kriminalni akt kad tad odgovarati".

"Što se tiče dokapitalizacije Atlas banke ona je sada pod znakom pitanja. Dokapitalizaciju smo planirali sa našim stranim partnerima koji imaju depozite u Atlas banci ali oni više nemaju nikakve vjere u pravni sistem. Osjećaju nesigurnost i namjera im je da povlače svoj kapital iz Crne Gore, a ne da bilo šta više ulažu. Umjesto dodatnog priliva investicija, pogotovo kroz ekonomsko državljanstvo, desiće se bježanje stranog kapitala. Danas sam, kada je objavljeno uvođenje stečaja u IBM, dobio poruku od jednog od njih, g. Kristofera Sarda, koji mi je najavio upravo ovo o čemu govorim. Čovjek se bavi prodajom luksuznih jahti i sav kapital je držao u IBM banci i Crnoj Gori. Više neće ni da čuje za Crnu Goru”, objasnio je Knežević.

Savjet CBCG održao je 3. i 4. januara ove godine 38. sjednicu na kojoj je razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas banke i IBM banke u kojima je CBCG uvela privremene uprave sedmog decembra 2018. godine.

Iz CBCG je juče saopšteno da su uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja privremeni upravnici dostavili i plan aktivnosti koji sadrži predloge za rješavanje stanja u Atlas banci i IBM banci.

"Sagledavajući stanje u Atlas banci, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije u skladu sa članom 126a Zakona o bankama. Privremeni upravnik IBM je utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad”, navodi se u saopštenju CBCG.

Kako se dodaje, u skladu sa navedenim, Savjet je juče u skladu sa odredbama člana 129 stav 1 tač. 7 i 9 zakona o bankama donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad IBM banci i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama člana 2 stav 1 zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

CBCG sedmog decembra prošle godine uvela je privremenu upravu u Kneževićevim bankama, koja je 10. decembra sprovela moratorijum na sva plaćanja, izuzev plata, penzija i socijalnih davanja. Moratorijum će trajati 45 dana, odnosno do 23. januara. Žugić je nedavno kazao da će svim klijentima koji imaju depozite u Atlas i IBM banci biti isplaćen novac u visini do 50.000 eura nakon isteka moratorijuma od 45 dana i da je tih 50.000 zakonom garantovani depozit.

Iz SDP -a “Vijestima” je juče nezvanično rečeno da će zbog situacije u Atlas i IBM banci tražiti da skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet sasluša guvernera Radoja Žugića

Iz Fonda za zaštitu depozita (FZD) je juče saopšteno da je fond dužan da najkasnije u roku od 15 radnih dana od dana nastanka zaštićenog slučaja, stavi deponentima na raspolaganje novac u visini obračunatog garantovanog depozita.

“O tačnom datumu početka isplate i banci preko koje će se izvšiti isplata garantovanih depozita, fond će putem medija naknadno obavijestiti deponente.

Iz FZD -a je objašnjeno da deponet ili lice ovlašćeno za raspolaganje garantovanim depozitom u IBM banci u stečaju, dolazi u banku koja je određena za isplatu, preuzima generisani nalog za isplatu garantovanog depozita – obračun garantovanog depozita i potpisuje da je isti primio.

Rok za ostvarenje prava na isplatu garantovanog depozita je 10 godina od nastupanja zaštićenog slučaja, odnosno najkasnije do 04.01.2029. godine.

Fond obračunava i vrši isplatu garantovanog depozita do iznosa od 50.000 eura po deponentu, bez obzira na broj i visinu depozita koje deponent posjeduje kod banke.

Bonus video: