"Vlast u zamjenu za podršku dozvoljava neplaćanje poreza, divlju gradnju..."

Za primjer monopola na tržištu, Damjanović je naveo aktuelnu situaciji u elektronski medijima koji se mora rješavati
65 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2015. 20:29h

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju finasije i budžet Aleksandar Damjanović ocijenio je da je aktulena vlast u Crnoj Gori napravila sistem u kome u zamjenu za političku podršku dozvoljva neplaćanje poreza, koncesija, bepravni ribolov, divlju gradnju, sječu šuma i da se tome mora stati na kraj.

U emisiji „Načisto“ na televiziji „Vijesti“ Damjanović je istakao da država ne smije nikoga da diskriminiše i da favorizuje neke time što će im praštati poreze i na taj način stvarati monopole jer će ti isti koji ne plaćaju poreze i dajje nastaviti nesmetano da posluju.

Za primjer monopola na tržištu, Damjanović je naveo aktuelnu situaciji u elektronskim medijima koji se mora rješavati. Objasnio je da Agencija za elektronske medije nema kapacitete da snima sve programe televizije i vodi evidenciju koliko se ko oglašava, a da Poreska uprava upravom po tom osnovu ne obračunava i naplaćuje realni obim poreza za oglašavanje.

Damjanović je istakao da je opozicja u parlamentu pokrenula pitanje dopuna zakona o stečaju kako bi imovina vlasnika firme u stečaj ušla u stečajnu masu da bi izvršila pritisak da se nadležni državni organi pozabave stečajnim postupcima.

„To je pritisak da se počnu primjenjivati zakoni. Tužilaštvo i sudovi treba da se pozabave stečajnim postupcima, da se vidi koliko se imovine devastiralo zbog stečaja, i da li se oni koriste za privatizaciju. Problematično je i to što se nikada nije uradila analiza rada privrednih sudova u Podgorici i Bjelom Polju.Treba da se vidi gdje su bili namjerni stečaji. Firme propadaju, a vlasnici lagodno žive i kapital se iznosi vani“, ocijenio je Damjanović

On je ponovio stav da SNP neće podržati predloge ugovora. Za zakup Svetog Stefana i Miločera i Kraljičine plaže , kao i ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Smatra da rješenja nijesu prihvatljiva jer nema garancija da država može vršiti adekvatan nadzor, zbog toga što te lokacije ne bi bile dostupne svim građanima jednako, što je predviđena gradnja apartmana i vile na Miločeru i što je cijena zakupa za Mamulu niska.

"NATO neutralnost"

Na pitanje da li je lider SNP-a Srđan Milić od kluba poslanika krajem 2013. godine tražio da podrže te ugovore, Damjanović je rekao da je tada izjavio da se SNP protivi i da su predlozi povučeni.

Na pitanje da li je u konfliktu sa Milićem zbog stavova za te ugovore, Damjanović je odgovorio da misli da nije.

Damjanović je kazao da izjava viceguvernera CBCG Velibora Miloševića o osionom ponašanju banaka prema građanima i privredi zbog visokih kamatnih stopa korespondira sa onim što je on pričao prošle godine kada je predložio Skupštini da donese zakon kojim bi se kamate ograničile.

Smatra da CBCG nije proaktivna po tom pitanju i da se kamate neće ograničiti do kraja ove godine.

Dodao je da je u Upravnom odboru Evroatlanskog kluba zastupao svoj stav da se moraju građani na referendumu izjasniti da li su za članstvo u NATO savez.

"U brojnim razgovorima sa visokim zvaničnicima NATO alijanse konstatno ukazivao da je partnerstvo za mir dovoljan domet u evroatlasntskim integracijama i potrebu da se narod o tome pita. Smatram da je bolje da u ovom trenutku budemo neutralni", naglasio je Damjanović.

Bonus video: