Vojska, policija i ANB traže povišice kao u Skupštini

Sindikat prosvjete ovaj put neće prihvatiti obrazloženje da nema novca za povećanje zarada prosvjetnih radnika
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 20:13h

Sindikati uprave i pravosuđa, zdravstva i socijalne zaštite, Vojske Crne Gore, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture, koji djeluju u okviru Saveza sindikata, zatražili su od Vlade i Ministarstva finansija povećanje zarada u istom procentu kako je to urađeno poslanicima i zaposlenima u Skupštini Crne Gore.

Plate zaposlenima u Skupštini povećane su za 40 odsto a plate poslanicima za dodatnih 475 eura.

Iz Ministarstva finansija je ranije najavljivano da zbog deficita u budžetu planiraju smanjenje broja zaposlenih koji plate primaju iz državne kase

Iz sindikata privrede SSCG, na sastanku su “iskazali spremnost da daju punu podršku svim aktivnostima sindikalnih organizacija društvenih djelatnosti jer se i sami suočavaju sa istim problemima”.

Iz Ministarstva finansija je "Vijestima" na pitanje da li bi mogli ispuniti zahtjeve sindikata zaposlenih u državnim službama, odgovoreno da oni još nijesu utvrdili Predlog zakona o budžetu za 2012. godinu i da bi se zarade u javnom sektoru mijenjale, najprije se moraju izmijeniti odgovarajući akti.

Iz ovog resora je ranije najavljivano da zbog deficita u budžetu planiraju smanjenje broja zaposlenih koji plate primaju iz državne kase.

Predsjednici ovih osam granskih sindikata zatražili su hitan sastanak sa potpredsjednikom Vlade za ekonomska pitanja Vujicom Lazovićem i resornim ministrima zbog teškog položaja zaposlenih, koji zarade primaju iz budžeta, najavljenog smanjenja zarada i otpuštanja tehnoloških viškova.

Pavićević: Hoćemo i mi bonus i ne prihvatamo obrazloženje da nema novca

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević najavio je da će uputiti zahtjev Vladi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvjete i sporta da se odobri bonus na zarade zaposlenih u prosvjeti koje, sa svim primanjima i prinadležnostima, iznose u prosjeku 438 eura za avgust ove godine.

"Sindikat prosvjete očekuje da će, u budućim pregovorima za bonus na zarade zaposlenih u prosvjeti, imati punu i jednoglasnu podršku poslanika u Skupštini Crne Gore. Ukoliko ne bude tako, Sindikat prosvjete će od crnogorskih poslanika javno zatražiti da vrate mandat crnogorskim građanima, od kojih su taj mandat dobili da upravljaju državom i brinu o standardu crnogorskih građana i njihovih porodica", kazao je Pavićević.

On je naglasio da Sindikat prosvjete ovaj put neće prihvatiti obrazloženje da nema novca za povećanje zarada prosvjetnih radnika.

Iz Saveza sindikata su saopštili da “shvatajući ekonomsku situaciju u kojoj se država i privreda nalazi, ulažu ogromne napore da doprinese razvoju Crne Gore

"Zato su najavili da će za šest mjeseci ponovo preispitati “učinak” svog bonusa, sa kojima će im se primanja približiti magičnoj cifri od 2.000 eura, ne računajući sve druge prinadležnosti koje uživaju kao izabrani “predstavnici naroda”. Što reći za prosvjetne i druge radnike čije su prosječne zarade manje od bonusa jednog poslanika ili dva puta manje od bonusa jednog ministra!?", naveo je Pavićević.

Poslanici misle, ali samo na sebe

Iz Saveza sindikata su saopštili da “shvatajući ekonomsku situaciju u kojoj se država i privreda nalazi, ulažu ogromne napore da doprinese razvoju Crne Gore, uz nerijetko nerazumijevanje članstva, i nastoje da dijalogom dođu do održivih i pravičnih kolektivnih ugovora, koji bi poboljšali težak položaj radnika”.

"Na drugoj strani, poslanici, koji bi po prirodi stvari trebalo da zastupaju te iste građane, pokazuju da misle samo na sebe, a ne i na ljude koji su ih birali, zanemarujući težak položaj većine ljudi u našoj zemlji i na taj način potvrdili izreku “Bog je prvo sebi stvorio bradu”" poruka je čelnika osam granskih sindikata.

Galerija

Bonus video: