Vratili 500.000 eura za komunalije

Kompanija R.E.B. 2012. godine tražila od Opštine da joj vrati milion eura uplaćen 2010. za komunalije
80 pregleda 0 komentar(a)
Budva. brdo Spas, Foto: Vuk Lajović
Budva. brdo Spas, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.09.2015. 18:56h

Opština Budva vratila je pola miliona eura prošle godine kompaniji R.E.B. počasnog belgijskog i holandskog konzula Žan Luk Dumortjea za komunalije, jer je ta firma prije pet godina uplatila milion eura na račun metropole turizma.

Kompanija R.E.B raskinula je još prije tri godine ugovor o avansnom plaćanju komunalija, te zatražila od Opštine da joj vrati milion eura, koje je uplatila lokalnoj upravi. Novac je uplaćivan na osnovu Sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza i Ugovora o preuzimnju duga, na taj način što su investitori, koji je trebalo da plate komunalije Opštini za objekte koje grade, novac uplaćivali kompaniji R.E.B.

Počasni konzul, već punu deceniju pokušava da na brdu Spas, iznad Budve na zemljišnom kompleksu od više od 600 hiljada kvadrata, izgradi prvi golf teren od 18 rupa, dva hotela i 20 vila, te niz pratećih sadržaja, ali suočio se sa brojnim administrativnim poblemima.

Ideja o gradnji golf terena u Budvi, promovisana je još prije deceniju u jeku kupoprodajne groznice. Tada i belgijski biznismen Dumortije, kupuje veliki zemljišni kompleks na brdu iznad Budve. Nakon što je prije kupio kompleks od 60 hektara na brdu Spas, te prezentovao namjere da gradi prvi golf teren, hotele i vile, uslijedila je tužba mještana, da je dio zemlje kupio od lažnog vlasnika. Uslijedili su višegodišnji sudski sporovi.

Neriješni imovinski problemi bili su razlog da Ministarstvo održivog razvoja nije moglo još prije godinu i po da izda građevinsku dozvolu, a problem su bili i planski dokumenti, čije su izmjene i dopune u toku. Belgijski biznismen je u više navrata tvrdio da je 60 hektara zemlje na brdu Spas „kupljeno savjesno i u skladu sa zakonom“, ali da je svih prethodnih godina, upravo on taj koji trpi najveću štetu.

Vlada Crne Gore je prije dvije i po godine dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310 hiljada kvadrata, uloži kao kapital u firmu, „Montenegro Golf Course, joint venture” društvo koje je osnovalo opštinsko preduzeće „Budva holding“, te kompanija R.E.B. u vlasništvu belgijskog biznismena. Opština ima 15 odsto kapitala, a ostatak Belgijanac. “Budva holding” je odlukom Skupštine opštine prije nekoliko mjeseci likvidirana.

Planiran golf teren sa 18 rupa

„Golf teren je planiran sa 18 rupa. Na lokaciji uz ulaz u golf teren planirana je izgradnja golf hotela, a na susjednim lokacijama i drugi prateći, smještajni i komercijalni sadržaji.

Predviđena je izgradnja i golf hotela. U pitanju su hoteli koji se graniče sa golf terenom sa 18 rupa sertifikovanim od strane Udruženja profesionalnih igrača golfa, koji ima klub sa restoranom i barom, svlačionice i tuševe, specijalizovanu prodavnicu za golf opremu, centar za obuku, golf profesionalce sa sertifikatom Udruženja profesionalnih igrača golfa, usluge prevoza do golf terena. Vile predstavljaju luksuzne kuće koje se iznajmljuju turistima kao jedna jedinica...”, navodilo se u UTU koje je izdalo ministarstvo.

Bonus video: