Vrhovni sud ostao pri stavu da je ugovor o prodaji imovine DKP-a zakonit

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata zahtijevalo je reviziju sudskog postupka koji su niz godna vodili protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada
92 pregleda 1 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić
Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.06.2018. 19:18h

Vrhovni sud odbio je zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata za reviziju sudskog postupka koji su niz godna vodili protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada.

Advokat DKP-a u stečaju Dragan Smolović potvrdio je “Vijestima” da je Vrhovni sud potvrdio prethodnu presudu Apelacionog i Privrednog suda i ostao na stanovištu da je Ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a zakonit.

Apelacioni sud, u ponovljenom postupku, potvrdio je presudu Privrednog suda kojom je odbijena tužba Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a da se ponište ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine, kao i odluka o osnivanju Novog duvanskog kombinata. DKP je srušen u avgustu prošle godine da bi se na tom mjestu gradile stambene zgrade.

Posljednju presudu kojom je odbijena žalba Udruženja je donijelo tročlano Vijeće Apelacionog suda u kojem su bili Lidija Ivanović (predsjednik), i sudije Milić Međedović i Nevenka Popović. Prvostepenu presudu je donijela bivša sudija Privrednog suda Marijana Pavićević. Slične presude, u istoj parnici, prethodno je dva puta donijela i sutkinja Privrednog suda Milica Popović, ali je ta rješenja ranije poništavao Apelacioni sud.

Iz Udruženja manjinskih akcionara su ocijenili da je posljednja presuda Apelacionog suda “surova i bezobzirna prema istini, pravu i pravdi”, “oktroisana”, te da je pravni stav suda “veliki udar na pravni poredak i do temelja ga degeneriše”.

Poslije pokretanja stečaja, a potom i bankrota starog DKP-a, manjinski dioničari nijesu dobili udio u vlasništvu NDK.

Kamen-temeljac za Novi duvanski postavljen je u maju 2016, dok je otvaranje fabrike prvo bilo najavljeno za jun 2017, pa potom februar ove godine. Investitor, arapska kompanija BMJ Industries probnu proizvodnju pokrenuo je tek krajem maja.

Sedamdeset odsto akcija NDK sada posjeduje država, a Glavni grad 30 odsto. Ugovor o kupoprodaji akcija NDK sa arapskom kompanijom BMJ industries potpisan je u februaru 2016. godine. Iz Vlade je najavljeno da će nakon provjere investicije biti obavljena dokapitalizacija, nakon čega će BMJ Industries postati većinski vlasnik NDK.

Sud zaključio da je prodaja u cilju namirenja povjerilaca

Apelacioni sud je zaključio da je stečajni upravnik “odluku o prodaji imovine donio u cilju što efikasnije izrade plana reorganizacije i što bržeg namirenja povjerilaca” i da je “bez osnova” bilo isticanje tužioca da se radilo o zelenaškom ugovoru, koji povlači njegovu ništavost.

Bonus video: