Vrhovni sud ukinuo presude Apelacionog i Privrednog suda u slučaju Sandre Obradović

“Odluka Vrhovnog suda i odluka Ustavanog suda Crne Gore kojom je usvojena Ustavna žalba, predstavljaju veliki iskorak u višegodišnjoj borbi koju USSCG vodi u cilju zaštite koleginice Sandre Obradović od nezakonitog otkaza koji joj je dala stačajna uprava KAP-a kao znak odmazde i revanšizma zbog njenog sindikalnog djelovanja”, saopštili iz Unije slobodnih sindikata CG
208 pregleda 0 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: CIN
Sandra Obradović, Foto: CIN
Ažurirano: 05.09.2018. 09:07h

Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući po zahtjevu za reviziju sudskog postupka, ukinuo je presude Apelacionog suda i Privrednog suda u predmetu predsjednice Sindikata Kombinata aluminijuma, Sandre Obradović koja je dobila otkaz u martu 2015. godine.

Umjesto u parnično odjeljenje Privrednog suda, Vrhovni sud je tužbu predsjednice Sindikata KAP-a sad vratio predsjedniku tog suda i stečajnom sudiji Blažu Jovaniću da o njoj odlučuje kao o prigovoru u stečajnom postupku.

“Nadam se da će pravda nakon tri godine biti zadovoljena i ispoštovane preporuke Međunarodne organizacije rada (MOR), kao i konvencije, i directive”, kazala je Vijestima u prvoj reakciji na odluku Vrhovnog suda Sandra Obradović.

Unija slobodnih sindikata CG izrazila je zadovoljstvo Rješenjem Vrhovnog suda.

“Odluka Vrhovnog suda i odluka Ustavanog suda Crne Gore kojom je usvojena Ustavna žalba, predstavljaju veliki iskorak u višegodišnjoj borbi koju USSCG vodi u cilju zaštite koleginice Sandre Obradović od nezakonitog otkaza koji joj je dala stačajna uprava KAP-a kao znak odmazde i revanšizma zbog njenog sindikalnog djelovanja. Ovakvim odlukama otvara se prostor da Crna Gora, konačno, ispoštuje i realizuje obaveze nametnute Preporukom Komiteta za slobodu udruživanja Međunarodne organizacije rada (sadržane u 377. Izvještaju Komiteta za slobodu udruživanja, sa 326. sjednice u Ženevi održane u periodu od 10-24. marta 2016.g.), kojom se zahtijeva od Vlade CG da, bez odlaganja, preduzme neophodne mjere kako bi se osiguralo da stečajni postupci ne dovode do antisindikalne diskriminacije i da se predsjednici Sindikata KAP-a mora obezbijediti razuman pristup radnom mjestu i sindikalnim prostorijama za sprovođenje sindikalne funkcije“, poručili su dalje iz Unije.

Implementacijom Preporuke Komiteta za slobodu udruživanja okončala bi se, kako tvrde, “višegodišnja nepravda koju trpi kolginica Obradović isključivo zbog svog sindikalnog djelovanja i pored činjenice da međunarodne konvencije i nacionalno zakonodavstvo predviđaju posebnu zaštitu predsjednika sindikata za vrijeme obavljanja sindikalnih aktivnosti”.

“Osim toga, implementacijom pomenute preporuke, crnogorske institucije sistema dale bi veliki doprinos uspostavljanju vladavine prava, pokazujući da naša država poštuje ratifikovane međunarodne propise koji imaju supremat nad nacionalnim zakonodavstvom. Vjerujemo da će se kroz ponovni potupak otkloniti sve uočene nepravilnosti u dosadašnjem postupku, koji je vođen u cilju zadovoljenja pravde, te da će koleginici Obradović biti omogućeno ustavno pravo na rad i obezbijeđeno uživanje sindikalnih prava garantovanih ustavom i međunarodnim pravnim aktima", zaključili su iz Unije.

Bonus video: