Vujisić i Kalezić isključeni iz SSCG

Njihovim isključenjem, kako se dodaje, nijesu isključeni granski sindikati iz kojih oni potiču tako da Granski sindikat grafičke, informativne i izdavačke djelatnosti i Granski sindikat kulture i dalje ostaju članice SSCG
213 pregleda 2 komentar(a)
Branko Vujisić, Foto: Arhiva “Vijesti”
Branko Vujisić, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 09.10.2015. 14:32h

Predsjednici granskih sindikata informativno grafičke i izdavačke djelatnosti i kulture, Branko Vujisić i Željko Kalezić, isključeni su iz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), jer su formirali novu sindikalnu centralu sa bivšim generalnim sekretarom, Markom Nikčevićem.

Iz SSCG je saopšteno da shodno Statutu te sindikalne centrale, oni ne mogu biti istovremeno i njihovi članovi.

„Prije usvajanja dnevnog reda sjednice Skupštine, koja se danas održala u prostorijama te centrale, donešena je odluka da se Vujisić i Kalezić isključe iz SSCG, zbog toga što su zajedno sa Nikčevićem formirali novu sindikalnu centralu na nacionalnom nivou pod nazivom Reformski sindikat zaposlenih Crne Gore“, objašnjeno je iz SSCG.

Njihovim isključenjem, kako se dodaje, nijesu isključeni granski sindikati iz kojih oni potiču tako da Granski sindikat grafičke, informativne i izdavačke djelatnosti i Granski sindikat kulture i dalje ostaju članice SSCG.

Na Skupštini SSCG, kojom je predsjedavao predsjednik Borislav Delibašić, donešena je odluka kojom je, umjesto dosadašnjih 21 sindikalnih povjereništva – kancelarija SSCG, formirano sedam povjereništava kancelarija, kao teritorijalni i unutrašnji oblik organizovanja SSCG.

„Donešena je i odluka kojom je utvrđeno da nosioci izbornih funkcija, od izvršnih sekretara do predsjednika sindikalnih povjereništava-kancelarija SSCG, u organima sindikata obavljaju volonterski, osim generalnog sekretara koju tu funkciju obavlja profesionalno“, rekli su iz SSCG.

Shodno toj odluci, kako je navedeno na sjednici Skupštini, donešena je odluka kojom je utvrđena naknada za rad izabranima koji funkciju obavljaju na volonterski način čime su stvorene osnove za smanjivanje svih troškova u SSCG. Time će se doprinijeti boljoj finansijskoj stabilnosti SSCG.

Generalni sekratar, Duško Zarubica, informisao je članove Skupštine i o preduzetim radnjama u vezi sa uplatom doprinosa za zaposlene koje nijesu uplaćivane od juna 2012. godine. Njih će posredstvom ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija uplatiti SSCG na ime skinutih sredstava sa računa Saveza po osnovu tužbi bivših radnika "žrtava tranzicije", kao i o smanjenju broja zaposlenih u stručnoj službi SSCG na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa.

Članovi su upoznati da je Nikčević podnio tužbu SSCG kojom traži isplatu otpremnine u iznosu od 90 hiljada EUR shodno ugovoru o radu koji je potpisao sa Vujisićem, suprotno Statutu i svim drugim aktima SSCG.

„Vjerovatno je to bio jedan od njegovih načina za „ušivanje džepova“ kako je on volio da kaže. Ovaj ugovor kao i sve druge odluke koje je donio Nikčević poništili su novoizabrani organi“, zaključuje se saopštenju.

Bonus video: