Vujović: Naplatu duga bi kontrolisali - Vijesti.me
O SEKTORU PORESKE POLICIJE

Vujović: Naplatu duga bi kontrolisali

Šef poreske policije Miodrag Martinović nedavno se obratio Vujoviću za pomoć

Milorad Vujović
Milorad Vujović (Foto: Vlada Crne Gore)

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović “Vijestima” je juče kazao da je  saglasan da se formira sektor  poreske policije u Poreskoj upravi (PU). 

On je najavio da će u narednom periodu  preduzeti  sve neophodne  korake  po tom pitanju koji su u njegovoj nadležnosti.

Šef poreske policije Miodrag Martinović  nedavno  se obratio Vujoviću pismenim zahtjevom  kojim je tražio da mu pomogne da riješi problem sa sistematizacijom tog sektora u PU.

“Smatram da je Poreska policija neophodna kako bi se u skladu sa zapadnom praksom što bolje kontrolisala naplata poreskog duga,” kazao je Vujović.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić predložio je u martu ukidanje Sektora poreske policije, iako je  20-ak dana prije toga na konkursu izabrao Martinovića za šefa tog sektora. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Žugić je pomoćnika direktora Poreske uprave za Sektor poreske policije Martinovića izabrao nakon naredbe Upravne inspekcije da ispoštuje zakon jer su još u januaru 2015. istekli  rokovi za izbor šefa poreske policije.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović apelovao je ranije da  poreska policija mora da počne da radi i da se tako omogući značajno smanjenje poreskog duga, koji, iznosi nekoliko stotina miliona eura.

Damjanović je na kontrolnom saslušanju ministra  finansija Raška Konjevića i direktora PU Miomira M. Mugoše  povodmom izvještaja DRI o efikasnosti PU u naplati poreskog duga krajem juna   podsjetio  da je završen konkurs za izbor pomoćnika direktora Poreske policije. Nakon toga je pokrenuta procedura izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija sa obrazloženjem da Zakon o poreskoj administraciji ne prepoznaje institut poreske policije. 

On je saopštio da  su Odboru dostavljene određene informacije u vezi sa formiranjem poreske policije i  da  smatra da  je navedeni institut prepoznat i obuhvaćen odredbama Zakona o poreskoj administraciji. Damjanović je iskazao dilemu zbog čega je pokrenuta procedura raspisivanja konkursa i izbora pomoćnika direktora, ako je već postojalo saznanje o nepostojanju uslova za formiranje poreske policije.  

Mugoša je tada kazao da   je imao priliku da na nekoliko regionalnih sastanaka sa kolegama iz okruženja razgovara o navedenoj temi i smatra da bi poreska policija dala pun doprinos efikasnosti rada Poreske uprave. Naveo je da je PU u sastavu Ministarstva finansija i da je ono na potezu za dalje aktivnosti kada je u pitanju sektor poreske policije.