Vujović nije uspio da smijeni Nadzorni odbor HLT-a

Komisija za hartije od vrijednosti ponovo je zabranila održavanje skupštine fonda
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 16:38h

Komisija za hartije od vrijednosti ponovo je zabranila održavanje skupštine fonda zajedničkog ulaganja HLT, koju je za juče zakazala menadžment firma Prima u vlasništvu kompanije Provladeks.

Kompaniju Provladeks kontroliše biznismen Vladan Vujović, a na sjednici je bilo predloženo da se razmatraju odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora HLT-a, imenovanju novih, kao i da se ponovo razmatra odluka o raskidu ugovora o upravljanju tim fondom.

"Komisija je ocijenila da skupština akcionatra fonda ne može ponovo odlučivati i opozvati odluku koju je donijela na ranijoj sjednici, jer odluke skupštine obavezuju fond danom donošenja istih shodno članu 28. (stav 5) Zakona o privrednim društvima", ističe se u novom rješenju KHOV-a.

U Fondu se ništa ne mijenja

Sredinom jula prošle godine, podsjetimo, skupština akcionara HLT-a, kojoj je prisustvovali akcionari koji predstavljaju 44 odsto akcija, donijela je odluku da se raskine ugovor o menadžment upravljanju sa Primom, i da se razriješe članovi Nadzornog odbora Ana Bućin, Milenko Darmanović i Nikola Vukićević i umjesto njih imenuju Nikola Martinović, Pavle Radovanović i Branka Radonjić. Novi članovi Nadzornog odbora nijesu registrovani u Privrednom sudu.

Novu većinu u HLT-u tada su formirali italijanski investitori koji kontrolišu 20 odsto akcija fonda i pojedinačno su najveći vlasnici. Međutim, u fondu se od tada do danas ništa bitno nije promijenilo jer italijani okupljeni oko firmi Montenegro SPA i Kataro investment nijesu pokazali ozbiljnu namjeru da formiraju novu menadžment firmu i preuzmu upravljanje fondom.

S druge strane, Prima, sa znatno suženim ovlašćenjima, makar na papiru upravlja HLT-om. Vujovićeva ekipa, u međuvremenu, na berzi je posredsvom povezanog VB fonda iz Republike Srpske kupila dio akcija HLT-a i na sve načine pokušava da povrati kontrolu nad fondom, koji, iako opterećen visokim obavezama u svom portfelju, posjeduje vrijedne akcije HTP Budvanska rivijera, Montenegroprometa iz Budve, oko osam odsto akcija Atlas Mont fonda, itd.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: