Vujović predsjednik Savjeta agencije za nadzor osiguranja

Vlada planira da Vujovića predloži za preuzimanje predsjedničkog mjesta u Savjetu Agencije, a taj posao je njegovom prethodniku bio plaćen 1.250 eura mjesečno
411 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.02.2011. 23:24h

Bivši ministar ekonomije Branko Vujović najozbiljniji je kandidat za predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, nezvanično saznaju “Vijesti” u Vladi.

Tu funkciju je do kraja prošle godine pokrivao Vladimir Kavarić koji je preuzeo čelo Ministarstva ekonomije, nakon što je Vujović tražio da napusti taj Vladin resor.

Prema dosadašnjim informacijama, Vlada planira da Vujovića predloži za preuzimanje predsjedničkog mjesta u Savjetu Agencije, a taj posao je njegovom prethodniku bio plaćen mjesečno 1.250 eura.

Predsjednika i članove Savjeta Agencije za nadzor osiguranja imenuje i razrješava Skupština Crne Gore. O inicijativi Vlade za glavne predstavnike te Agencije prvo se izjašnjava parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet. “Vijestima” je u tom skupštinskom tijelu saopšteno da još nijesu dobili predlog kandidata za Savjet Agencije za nadzor osiguranja, koji čine tri predstavnika.

Predsjednik i članovi biraju se na petogodišnji period, a odgovaraju crnogorskom parlamentu.

Predstavnici Savjeta regulatornog tijela za nadzor osiguranja moraju biti državljani Crne Gore, sa visokom stručnom spremom, posjedovati profesionalno iskustvo od najmanje tri godine u oblasti osiguranja, prava ili ekonomije. Moraju dokazati i da tri godine prije imenovanja nijesu bili u upravljačkoj strukturi preduzeća u stečaju.

Zakonom o osiguranju je propisano da članovi Savjeta ne smiju biti funkcioneri političkih partija, zbog konflikta interesa.

Savjet Agencije za nadzor osiguranja odlučuje o dozvolama, saglasnostima, ovlašćenjima i ostalim pitanjima iz te oblasti.

To tijelo je odgovorno za utvrđivanje godišnjeg izvještaja o stanju na tržištu osiguranja, usvaja plan rada i godišnji izvještaj o radu Agencije, bira i opoziva revizora za kontrolu godišnjeg finansijskog iskaza...

Doskorašnji ministar ekonomije Branko Vujović je član Glavnog odbora vladajuće Demokratske partije socijalista. Završio je mašinski fakultet, radio je u upravi cetinjskog preduzeća Obod, bio je ministar trgovine, od 1998. je bio na čelu Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

Učestvovao u privatizacionom procesu kroz članstvo u Savjetu za privatizaciju i tenderske komisije. Od sredine 2009. do kraja 2010. godine bio je ministar ekonomije u Vladi Mila Đukanovića. Vujović je sa te funkcije smijenjen na lični zahtjev.

Bonus video: