Vukčević: Poslanici da ispitaju je li Bjeković dostojan da obavlja funkciju

"Dakićevci", prema pravosnažnim presudama, više od deceniju potražuju oko 60 miliona eura, na ime neisplaćenih zarada i pripadajućih kamata. I Evropski sud za ljudska prava je utvrdio osnovanost njihovih potraživanja ali ta presuda još nije u crnogorskom sistemu priznata za sve radnike koji su mu se obratili predstavkom 2010. godine
1920 pregleda 0 komentar(a)
Vukčević (arhiva), Foto: Boris Pejović
Vukčević (arhiva), Foto: Boris Pejović

Bivši radnici, povjerioci „Radoja Dakića“ u stečaju nezadovoljni su odgovorom i mišljenjem koji su dobili od zamjenika zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniše Bjekovića o njihovom slučaju i najavili su da će od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika zahtijevati da ispitaju je li Bjeković „dostojan da obavlja funkciju ombudsmana“.

Za tu funkciju nedavno ga je predložio predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

„Zabrinuti smo i nezadovoljni predlogom za ombudsmana jer je nakon našeg obraćanja od 3.jula 2017. Bjeković, kao zamjenik zaštitnika, pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje, povrijedio načelo jednakosti i nepostupnjem po našoj pritužbi pravdao smanjeni obim naših prava, iako su ona priznata po crnogorskim zakonima. Pred predsjednikom Skupštine i poslanicima pokrenućemo inicijativu za ocjenu dostojnosti za obavljanje funkcije“, najavio je Milan Vukčević, predstavnik bivših radnika i NVO „Radoje Dakić“ koja se ranije obraćala bivšem ombudsmanu Šućku Bakoviću.

"Dakićevci", prema pravosnažnim presudama, više od deceniju potražuju oko 60 miliona eura, na ime neisplaćenih zarada i pripadajućih kamata. I Evropski sud za ljudska prava je utvrdio osnovanost njihovih potraživanja ali ta presuda još nije u crnogorskom sistemu priznata za sve radnike koji su mu se obratili predstavkom 2010. godine.

Bjeković je za „dakićevce“ u spornom mišljenju, polazeći od sadržine pritužbe i dostavljene dokumentacije, koju je podnio Milan Vukčević posredstvo NVO, utvrdio da pritužba „sa stanovišta antidiskriminacionih propisa i prakse nije osnovana“.

Oni tvrde, međutim, da su diskriminisani u odnosu na pet kolega kojima je država isplatila potraživanja po osnovu neisplaćenih zarada i presude Evropskog suda, jer je ona obuhvatala 349 radnika, kao i izvršnu presudu iz Crne Gore u koju su upisana 1.122 radnika bivše fabrike mašina.

Bonus video: