Vukićević: Napravljeni značajni iskoraci u cilju afirmacije zelenog turizma

“Opština Žabljak, kao ekološka prijestonica Crne Gore, ima dodatnu obavezu da svoj ukupni razvoj bazira na principima održivosti, cijeneći posebno izdašne prirodne resurse kojima raspolaže”, rekao je Vukićević za Glasnik Privredne komore (PKCG)
114 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Vukićević, Foto: PKCG
Veselin Vukićević, Foto: PKCG
Ažurirano: 01.12.2018. 12:16h

Opština Žabljak je kroz realizaciju projekta razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori sprovela u djelo određene inovativne ideje, čime su napravljeni značajni iskoraci u cilju afirmacije zelenog turizma, saopštio je njen predsjednik, Veselin Vukićević.

On je kazao da je da se te inovativne ideje odnose na zamjenu postojećih sijalica LED rasvjetom, valorizaciju potencijala za razvoj ruralnog turizma i nabavku turističkog autobusa na električni pogon.

“Opština Žabljak, kao ekološka prijestonica Crne Gore, ima dodatnu obavezu da svoj ukupni razvoj bazira na principima održivosti, cijeneći posebno izdašne prirodne resurse kojima raspolaže”, rekao je Vukićević za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Projekat pod nazivom Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori realizuju kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo održivog razvoja i turizma i PKCG, uz donatstvo Globalnog fonda zaštite životne sredine. Kroz projekat se obezbjeđuje finansijska podrška za inovativne investicione ideje, koje doprinose ublažavanju efekta klimatskih promjena u turizmu.

Vukićević je objasnio da je projekat zamjene ulične LED rasvjetom od izuzetnog značaja za Žabljak i da se radi se o investiciji od oko 195 hiljada EUR.

“Projekat je u potpunosti realizovan tokom prošle jeseni. Sklopili smo izuzetno dobar anžman sa izvođačem radova, kojem je odmah uplaćeno oko 49,6 hiljada EUR. Preostali iznos isplaćujemo u ratama u periodu od šest godina, i to iz ušteda u potrošnji električne energije po tom osnovu”, rekao je Vukićević.

On je naveo da je projekat podržao Globalni fond zaštite životne sredine sa oko 49,6 hiljada EUR, kao i da je pored smanjenja u potrošnji električne energije i emisije ugljen dioksida, imao i određeni vizuelni i estetski efekat.

“Ulice su postale osvjetljenije, dok prije toga, u nekim rasvjeta nije uopšte radila. Danas imamo savremenu uličnu rasvjetu, po uzoru na turističke centre širom svijeta. Brojni pozitivni komentari mještana, ali i turista, govore nam da je projekat u potpunosti opravdao očekivanja”, kazao je Vukićević.

On je dodao da je u avgustu realizovan i 15 hiljada EUR vrijedan projekat valorizacije potencijala za razvoj ruralnog turizma, i to u durmitorskim katunima. Opština je finansirala projekat sa 50 odsto sredstava, a PKCG i domaćinstva sa po 25 odsto.

Vukićević je saopštio da je na taj način deset domaćinstava na katunima dobilo električnu energiju, što bi trebalo da ima olakša život i učiniti ih atraktivnijim za posjetioce.

“Nabavkom deset solarnih panela za domaćinstva na katunima u značajnoj mjeri smo olakšali život ljudima, koji tokom proljeća i ljeta tamo borave. Projekat je predvidio obuku o montaži, odnosno demontaži panela, tako da će oni moći da koriste panele po povratku u sela”, rekao je Vukićević.

On je naveo da su na taj način stvoreni uslovi da ta domaćinstva budu privlačnija turistima.

Vukićević je saopštio i da je projekat nabavke električnog autobusa u stvari donacija NLB banke, PKCG i UNDP-a Žabljaku. NLB je donirala 46,43 hiljade EUR, a PKCG i UNDP pet hiljada.

“Autobus, prvi te vrste u Crnoj Gori, saobraćaće do Crnog jezera, kao i do skijališta Javorovača i Savin kuk. Očekujemo da ćemo značajno smanjiti frekventnost saobraćaja prema tim destinacijama, i samim tim, smanjiti u značajnoj mjeri emisiju ugljen dioksida”, kazao je Vukićević.

On je dodao da je nabavka autobusa na električni pogon izuzetno značajna, jer je najveći dio Opštine Žabljak u zoni Nacionalnog parka.

“Već sad mogu reći da je autobus pobudio veliko interesovanje kako mještana, tako i brojnih turista”, rekao je Vukićević.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, u saradnji sa Vladom i Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije, otvoren savremeni reciklažni centar i sanirana postojeća gradska deponija. U saradnji sa istim partnerima, napravljeno je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i nabavljeno multifunkcionalno vozilo za odlaganje mulja, čišćenje kanalizacija i pranje ulica.

“Imajući u vidu sve te projekte, mogu reći da je Žabljak jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori koja je na kvalitetan način riješila problem upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama. Na taj način doprinosimo poboljšanju imidža Žabljaka kao regionalnog turističkog centra”, poručio je Vukićević.

On je naveo i da je popularnost aktivnog turizma, kao globalnog fenomena, dovela do toga da neki novi sadržaji na Žabljaku postanu veoma popularni.

“Tu prije svega mislim na seosko područje, ali i na katune, koji su pretežno na planinama. Sve više bajkera, hajkera i planinara posjećuje te krajeve, tako da ta domaćinstva postaju svojevrsna turistička ponuda, jer pružaju direktan uvid u tradicionalan način života Durmitoraca”, rekao je Vukićević.

On smatra da Žabljaku pripada uloga lidera kada je u pitanju očuvanje životne sredine i sprovođenje politika zasnovanih na održivom razvoju.

“Mislim da je svako od nas i pojedinačno ima obavezu da se odgovorno odnosi prema okruženju. Samo takvim stavom sačuvaćemo životnu sredinu. Na kraju, na putu ka članstvu u EU, čeka nas Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine i klimatskih promjena, a koje je izuzetno zahtjevno i kompleksno”, saopštio je Vukićević.

On je poručio da bi i opštine trebalo aktivnije da se uključe u taj proces, jer će sve morati da implementiraju zahtjevne standarde u vezi sa životnom sredinom.

Bonus video: