Vulević: Da nije birokratije, bilo bi više mikroelektrana

Osim mikro HE kod manastira Morača koja je kapaciteta svega 12 kilovati, Vulević zna da postoji još samo jedna na sjeveru države
95 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.12.2013. 20:25h

Izgradnja mikrohidrocentrala (mikro HE) nije zaživjela, izgrađene su samo dvije iako postoji ogroman hidropotencijal koji bi mogao lako da se valorizuje i bude od koristi brojnim domaćinstvima, ocjenio je izvršni direktor asocijacije privrednika Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević.

Osim mikro HE kod manastira Morača koja je kapaciteta svega 12 kilovati, Vulević zna da postoji još samo jedna na sjeveru države.

MBA se, kako je podsjetio, od osnivanja, od 2001. godine bavi energetikom i podsticanjem razvoja, ali priznaje da njihova intenzivna kampanja tokom koje su promovisali značaj mikro HE nije imala konkretne rezultate.

Razlozi zbog kojih se one ne grade su, kako smatra Vulević, prije svega lokalne uprave koje nijesu uočile značaj i olakšale procedure dobijanja dozvola.

Vulević je rekao da MBA akcenat stavlja na mikro elektrane koje su kapaciteta do 125 kilovati, ali da situacija nije bolja ni sa mini HE koje su kapaciteta od 125 kilovati do jednog megavata odnosno 1.000 kilovati, ni sa malim HE koje su jačine do 10 megavati.

Razlozi zbog kojih se one ne grade su, kako smatra Vulević, prije svega lokalne uprave koje nijesu uočile značaj i olakšale procedure dobijanja dozvola

“Mikro HE su najniže snage i zato procjenjujemo da je to šansa za sjever i da pruža mogućnost dodatnog biznisa. Njihova jedina korist nije to što se priključuju na elektroenergetski sistem i na taj način ostvaruju određeni prihod već su i podsticaj za razvoj druge vrste biznisa”, rekao je Vulević.

On je ukazao da kada neko ima sopstveni izvor napajanja ima izvanrednu šansu da razmišlja ozbiljno o bavljenju biznisom i izgradnji farmi, pilana, ribnjaka, ugostiteljskih objekata. One su, kako smatra, bitne za ukupan razvoj ruralnog područja.

“Ogroman napor smo uložili kako bi podstakli opštine, naročito na sjeveru koji je bogat vodom, da pokrenu sve to. Opštine su problem, država je zakonsku regulativu dosta dobro pojednostavila ali opštine bi morale napraviti katastar HE i da znaju sa čim raspolažu, da je svako potencijalno mjesto registrovano. Čudno je što naša priča nikog nije zainteresovala”, tvrdi Vulević.

Oni, kako je rekao, godinama apeluju da procedura koja važi za izgradnju HE veće snage ne bude ista kao za one mikrokapaciteta.

“Smatramo da one treba da budu isključivo u nadležnosti lokalnih uprava gdje bi se obezbjedili papiri koji su neophodni. Dovoljno bi bilo da se sve završi sa idejnim rješenjem koje sadrži hidrološku, geotehničku, ekološku i analizu priključka na elektroenergetski sistem (EES). Na osnovu idejnog rješenja bi trebalo da se dobije energetska dozvola odnosno koncesija za gradnju. To je sasvim dovoljno. Nepotrebno je tražiti građevinsku dozvolu sa svim saglasnostima”, smatra Vulević.

Rezultat aktivnosti MBA je izgrađena mikroelektrana kod manastira Morača koja, iako je od 12 kilovati snage, kako Vulević tvrdi, pokazuje da je njihova priča opravdana.

“Ona osvjetljava manastir, mjesnu lokaciju pored njega kao i školu. Zamislite na mjestima gdje su bile vodenice i mlinovi na pojedinačnim imanjima da se dozvoli ljudima da izgrade mikroelektranu koliko bi to bilo korisno, naročito jer troškovi struje nijesu uopšte mali”, kazao je Vulević dodajući da ako se ima u vidu doprinos mikro HE kod manastira, treba razmisliti kolika korist bi bila kad bi svaka opština na sjeveru imala po 50 takvih.

“U Beranama gdje je najizraženiji hidropeotencijal, samo u jednom mjestu imaju više od 130 lokacija na kojima se mogu izgraditi mikroelektrane. Ne znam zašto se to potcjenjuje"

“U Beranama gdje je najizraženiji hidropeotencijal, samo u jednom mjestu imaju više od 130 lokacija na kojima se mogu izgraditi mikroelektrane. Ne znam zašto se to potcjenjuje. Da je makar neko probao pa da nam argumentovano kaže da nijesmo u pravu”, kazao je on.

Prema Vulevićevim riječima mikro HE nemaju nikakv uticaj na okolni prostor, ekološke standarde i gotovo nikakav problem ne mogu da stvore.

Povraćaj novca od investicija za 4 do 7 godina

Vulević ukazuje da izgradnja mikro HE nije jeftina i da se uloženi novac ne vraća brzo, čak je proces povraćaja duži nego kod HE većih kapaciteta. “Cijene izgradnje su kolebljive i kad smo počeli ovim da se bavimo kilovat je koštao oko 1.000 eura. Sad je vjerovatno za nekoliko stotiona skuplje.

Za HE kapaciteta one koja je kod manastira troškovi su oko 20.000 eura, povraćaj investicije je mnogo duži i sporiji nego kod većih HE. Računa se da je kod malih četiri do pet godina, za mikro HE je godina do dvije duže”, objasnio je on. Vulević je kazao i da su banke bile zainteresovane da kreditiraju te projekte jer je siguran povraćaj sredstava.

Proizvodnja dovoljna za mali biznis

Male HE, kojih bi u Crnoj Gori moglo biti makar 300, tvrdi Vulević, nemaju nikakav uticaj na ukupan energetski potencijal ali i ne zagađuju okolinu.

“Sva ta mjesta da se objedine ne bi mogla uticati na ukupan energetski potencijal, i u najboljem slučaju njihova snaga bi bila dva do tri megavata. Ali, sa druge strane, mikro HE su ogroman doprinos podsticanju porodičnog biznisa”, objasnio je on.

Bonus video: