Vulević: Problemi isti kao i 2015. godine

On je podsjetio da je u prošloj godini počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, izgradnja auto-puta Bar - Boljari, kao i nekoliko krupnih u sektorima turizma i energetike
127 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2017. 19:45h

Nelikvidnost, slaba naplata potraživanja i otežano obezbjeđivanje finansijskih sredstava ključni su problemi sa kojim su se u prošloj godini suočavali crnogorski poslodavci, čiji položaj nije značajnije promijenjen u odnosu na 2015, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Izvršni direktor MBA Zoran Vulević, kazao je da se položaj poslodavaca u Crnoj Gori u prošloj godini nije bitnije promijenio, jer su i dalje aktuelni problemi koji su i prethodnih godina otežavali poslovanje privatnom sektoru.

„Uticaj na takvo stanje imali su i parlamentarni izbori, kada obično dolazi do usporavanja poslovnih aktivnosti, što je, nažalost, kod nas postala redovna praksa. Uopšte, ova godina je, u političkom smislu, bila dosta turbulentna, što je, naravno, moralo imati negativan odraz na stanje u ekonomiji“, rekao je Vulević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je u prošloj godini počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, izgradnja auto-puta Bar - Boljari, kao i nekoliko krupnih u sektorima turizma i energetike.

„To bi vremenom trebalo da obezbijedi pozitivne efekte kroz multiplikativno dejstvo koje takvi projekti imaju na ukupnu ekonomiju, što će se, prema našem mišljenu, pokazati već u ovoj godini“, naveo je Vulević.

On smatra da uloga poslovnih asocijacija u kreiranju poslovnog ambijenta mora biti značajnija ukoliko se želi da on bude podsticajniji za biznis.

„Dobro je da su to shvatili donosioci odluka, tako da u ovoj godini očekujemo intenziviranje saradnje privatnog i javnog sektora u interesu razvoja privatnog sektora u Crnoj Gori“, kazao je Vulević.

On je dodao da ključni problemi sa kojima se suočavaju poslodavaci ostaju godinama isti , što zabrinjava.

„Aktuelan je i dalje problem nelikvidnosti i naplate potraživanja. Obezbjeđenje finansijskih sredstava predstavlja problem zbog skupih kredita. Naravno, svi imamo svoje poslovne interese, ali ovom pitanju je neophodna puna pažnja svih relevantnih subjekata“, rekao je Vulević.

On smatra da je neophodno ubrzati sudske procedure u privrednim sporovima, posebno u dijelu izvršenja ugovora, ali i urediti katastre. Te barijere, kako je naveo, pogađaju sve sektore, zbog čega bi trebalo što intenzivnije i sveobuhvatnije raditi na njihovom otklanjanju.

„Ukazujemo i na određenu sporost administracije, posebno na lokalnom nivou, mada se stvari i po tom pitanju kreću uzlaznom linijom. Svjedoci smo nametanja novih dažbina biznisu, što je nedopustivo, jer treba nastaviti sa eliminisanjem biznis barijera, a ne proizvoditi nove“, poručio je Vulević.

Vlada i opštine da više sarađuju sa biznisom

Vulević je dodao da bi svim relevantnim subjektima trebalo da stalno na umu bude uloga privatnog sektora u razvoju crnogorske ekonomije, zbog čega treba konstantno raditi na unapređenju uslova poslovanja.

„Svi ti problemi, manje više , pogađaju sve sektore. Nažalost, i sektore na kojima počiva ekonomska budućnost Crne Gore, dakle prioritetne za njen razvoj“, rekao je Vulević.

U MBA, prema njegovim riječima, očekuju od Vlade da nastavi i osnaži saradnju javnog i privatnog sektora u interesu razvoja biznisa, a to očekuju i od opština.

Bonus video: