Za fri šopove se javila državna firma iz Irske

Javni poziv za izbor novog zakupca, nije tokom trajanja tendera bio ni objavljen na zvaničnom sajtu ACG. Od novih ponuđača se traži da obavljaju carinsku prodaju na najmanje 10 aerodroma i dva kontinenta, odnosno, najmanje pet zemalja od kojih su najmanje dvije članice EU
305 pregleda 3 komentar(a)
Air Rianta, Foto: Air Rianta
Air Rianta, Foto: Air Rianta
Ažurirano: 10.11.2018. 20:55h

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) ne žele da saopšte koji su ponuđači dostavili ponude za zakup slobodnih carinskih prodavnica na dva domaća aerodroma. Izvori „Vijesti“ tvrde da su ponude poslali kompanija Air Rianta International iz Irske, koja ima fri šop u Prištini na aerodromu kojim upravlja turski operater Limak, i još jedna domaća kompanija čija ponuda, zbog rigoroznih uslova, može biti odbijena.

„Otvaranje pristiglih ponuda obavljeno je 8. novembra. U toku je finiširanje zapisnika i nakon što se on verifikuje, javnost će biti obaviještena o svakom aspektu tog postupka - kao i svaki put do sad”, saopšteno je juče “Vijestima” iz Aerodroma kojim rukovodi direktor Danilo Orlandić.

Postupak izbora novog zakupca za narednih pet godina, prati negodovanje sadašnjeg zakupca kompanije Regal Impex, koja je 6. novembra Privrednom sudu tužila Aerodrome i traži nadoknadu štete od 3,5 miliona eura.

Sadašnji zakupac tvrdi da mu novi produženi ugovor s Aerodromima ističe 15. marta 2021. godine, dok Orlandić smatra ”da nema zakonskog osnova za produženje ugovora sa ‘Regal Impexom’ koji se sada bez osnova nalazi u trećem petogodišnjem zakupu”.

Bez obzira što iz Aerodroma tvrde da ugovor nije na snazi, Orlandić ovoj kompaniji uredno šalje fakture za naplatu naknade. O tome svjedoči i faktura za oktobar ove godine, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Javni poziv za izbor novog zakupca, nije tokom trajanja tendera bio ni objavljen na zvaničnom sajtu ACG. Od novih ponuđača se traži da obavljaju carinsku prodaju na najmanje 10 aerodroma i dva kontinenta, odnosno, najmanje pet zemalja od kojih su najmanje dvije članice EU.

Iz Aerodroma tvrde, međutim, da je javni poziv “raspisan u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini”.

“Javni poziv je bio objavljen u jednom dnevnom listu u Crnoj Gori, jednom međunarodnom štampanom mediju i to u Financial timesu, kao i na njihovoj internet stranici u trajanju od trideset dana, počev od momenta objavljivanja javnog poziva do njegovog završetka 8.11. 2018. godine, tako da je cio postupak u potpunosti bio transparentan”, tvrde iz ACG.

Prema podacima sa sajta Air Rianta, registrovani su za aerodromske usluge i maloprodaju. Sjedište im je na aerodromu u Dablinu i dio je državne kompanije DAA koja upravlja aerodromima Dablin i Kork u Irskoj. Air Rianta ima i udio od 20 odsto u Aerodromu Diseldorf. Prije nekoliko godina su prodali svoje udjele u aerodromima Birmigen i Hamburg.

Air Rianta ima prodavnice u aerodromima u Irskoj, Barbadosu, Bahreinu, Kanadi, Kipru, Indiji, Libanu, Novom Zelandu i Omanu. Ukupan godišnji promet je preko milijardu dolara.

Regal Impex uveo zabilježbu spora u list nepokretnosti

Advokati Regal Impex obavjestili su Orlandića i predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Iliju Mašanovića da je nakon pokrenute parnice izvršena zabilježba tog sudskog spora u katastru, te da bi trebalo o tome da izvijeste ponuđače na ovom javnom pozivu.

“Smatramo da ste dužni da, kao svaki dobri privrednik izvijestite sve ponuđače da je sudski proces započet i da su objekti koji su predmet javnog nadmetanja pod teretima - uprvo onako kako smo mi učinili prema vama, da vi ne biste bili u stvarnoj i pravnoj zabludi”, navodi se u dopisa.

Iz Aerodroma nijesu posebno željeli to da komentarišu.

“ACG kao jedna od najuspješnijih crnogorskih kompanija, neće polemiku o privrednom sporu svesti na medijska prepucavanja. To nam nikada nije bila praksa, već smo svim sporovima pristupali maksimalno ozbiljno, a uzgred, svaki je riješen u korist ACG”, zaključili su iz ACG.

Bonus video: