Za Institut Igalo se javili Viši i Kostić

Dokumentaciju za pripremu ponude za kupovinu zdravstvenog centra otkupile dvije kompanije
134 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 20:26h

Francuska kompanija Viši i beogradska MK grupa, biznismena Miodraga Kostića, otkupile su tendersku dokumentaciju, na osnovu koje mogu da pripreme ponude za kupovinu Instituta Igalo.

"Vijestima" je to potvrđeno u Tenderskoj komisiji za privatizaciju Institita Dr Simo Milošević.

Vlada ne odustaje od prodaje Instituta, bez obzira na to što se radi o zdravstvenom centru za multidisciplinarno banjsko liječenje.

Dva pokušaja privatizacije od aprila 2008. neuspješno su okončana. Aktuelni tender je objavljen početkom avgusta, a zainteresovani ponude mogu dostavljati do 28. septembra.

Na prethodnom tenderu nije bilo zainteresovanih, a na prvom je Kostić bio u partnerstvu sa švajcarskom kompanijom HASS biznismena Filipa Ceptera, ali je ugovor o kupoprodaji poništen.

Iz Cepterove kompanije nijesu na vrijeme platili 56,48 odsto državnih akcija i garantovali najavljene investicije. Pregovori su propali i sa drugorangiranom Kristof grupom.

Biznismen Miodrag Kostić razgovarao je krajem prošle godine sa ministrom finansija, predsjednikom Tenderske komisije za privatizaciju Instituta Miloradom Katnićem, u jednom od podgoričkih lokala, nakon čega je Kostić potvrdio da se interesovao za Institut.

Katnić je razgovarao više puta o uslovima tendera sa predstavnicima Višija, koji su obilazili zdravstveno-turistički centar, a i crnogorska delegacija je posjetila tu francusku kompaniju.

S obzirom na to da je Kostić poznat u poslu sa nekretninama, a ne u projektima iz oblasti zdravstva, reference takvog ponuđača nijesu preporuka za crnogorski centar. Nije poznato da li će ponudu, ukoliko je prepremi, dostaviti sa partnerskom kompanijom.

Ponuđač, prema prvom uslovu, treba da dostavi dokaz da direktno ili indirektno posjeduje najmanje 51 odsto akcija i upravljačku kontrolu nad najmanje jednim medicinskim rehabilitacionim centrom ili hotelom sa najmanje četiri zvjezdice

Pravo učešća na tenderu imaju kompanije i konzorcijumi koji ispunjavaju jedan od dva propisana uslova, a otkupili su tendersku dokumentaciju po cijeni od deset hiljada eura i potpisali izjavu o povjerljivosti.

Ponuđač, prema prvom uslovu, treba da dostavi dokaz da direktno ili indirektno posjeduje najmanje 51 odsto akcija i upravljačku kontrolu nad najmanje jednim medicinskim rehabilitacionim centrom ili hotelom sa najmanje četiri zvjezdice, koji ima više od 200 soba, zdravstvene, wellness, spa & relax sadržaje.

Uslov je i da je ponuđač u prethodne tri poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 60 miliona eura. Ponuđač treba da uplati depozit ili dostavi garanciju u iznosu od 200.000 eura i to u formi bezuslovne bankarske garancije naplative na prvi poziv.

Garanciju mora da izda banka sa kreditnim rejtingom najmanje BBB prema agenciji Standard end Purs, ili banka koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva učesnika na tenderu.

Višijevo banjsko liječenje, u MK grupi dominira poljoprivreda

Kompanija Viši se bavi njegom kože, promjenama povezanim sa starenjem, zaštitom kose. Baza njihovih proizvoda je termalna voda iz francuskog grada Viši. Banjska voda iz toplih izvora grada upotrebljavala se u 17. vijeku za liječenje mnogobrojnih bolesti i potvrđena su njena ljekovita svojstva.

Viši je dio kozmetičke grupacije Loreal (L`oreal). U Vladi smatraju da se radi o francuskoj grupi sa poznatim banjskim lječilištima, koja bi „ozbiljno upravljala crnogorskim Institutom i ulagala da postane savremeni centar sa proširenom ponudom“.

MK grupa je holding kompanija, a prema podacima sa sajta, bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija.

Najveći dio poslovanja grupe Miodraga Kostića odnosi se na poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Preduzeća iz sastava MK grupe su proizvođači i izvoznici šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice, stočne hrane.

U imovinskoj karti ima desetine hiljada hektara oranica sa poljoprivrednom mehanizacijom, skladišne kapacitete, četiri fabrike šećera, mlinove, voćnjake i plastenike, kao i poslovne zgrade, hotele, građevinsko zemljište.

Galerija

Bonus video: