Za istraživanje zagađenja još oko 210 hiljada

Vlada odlučila da Ministarstvo održivog razvoja i turizma “Adriatic Marinasu” plati istraživanja u Bijeloj
621 pregleda 1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jadransko brodogradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2018. 21:53h

Vlada je odlučila da Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz svog budžeta plati kompaniji “Adriatic Marinas” iz Tivta iznos od 153.588 eura na ime istraživanja preostalog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj.

Taj iznos resor ministra Pavla Radulovića će tivatskoj kompaniji platiti iz svog programa „Inspekcijski poslovi i licenciranje“, a shodno zaključcima koje je Vlada usvojila još 18. oktobra. Vlada je tada dala saglasnost konzoricijumu “Adriatic Marinas –Damen” da sprovrede istraživanja na najmanje još sedam lokacija zagađenih raznim vrstama štetnih materija, kao i još neutvrđenih količina naslaga grita u podmorju oko nekadašnjih plutajućih dokova i operativne obale brodogradilišta. Sve to mimo lokacija na kojoj se već o trošku poreskih obveznika koji to plaćaju 22 miliona eura, preko francuske firme „Valgo“, obavlja čišćenje grita i štetnih materija iz prostora nekadašnjeg brodogradilišta.

Analizu podataka prikupljenih iz najnovijih istraživanja koje je obavio “Adriatic Marinas” izvršiće CETI, a taj posao koštaće dodatnih skoro 60 hiljada eura sa PDV-om koje će platiti ministarstvo održivog razvoj. Tek sa tim podacima moći će, kako je ranije objasnila Vlada, odrediti mogući plan remedijacije za fazu II čićenja lokacije u Bijeloj od nusprodukata višedecenijskih brodoremontnih aktivnosti na ovom mjestu.

“Adriatic Marinas” i “Damen” već su za 2,65 miliona eura kupili sve objekte bivšeg brodogradilišta osim njegove upravne zgrade. Krajem novembra potpisan je i koncesioni ugovor za zakup brodogradilišne luke Bijela po kojoj je država “Adriatic Marinasu” i “Damenu” na 30 godina iznajmila 198.294 kvadrata zemljišta i 281.077 kvadrata akvatorijuma. Konzorcijum će za to plaćati fiksnu godišnju koncesionu naknadu u iznosu od 123.302,7 eura i varijabilnu u iznosu od 5% EBITDA (prihod umanjen za rashod bez troškova amortizacije) za godišnji prihod do 5 miliona eura, odnosno 3% EBITDa za prihod od preko 5 miliona eura godišnje. Konzoricijum ima i obavezu da u kapacitete novog servisnog centra za mega i super jahte investira najmanje 20 miliona eura u prve tri godine. S. L.

Bonus video: