Za Karismu je Crna Gora banana republika

Karisma je ostvarivala prihode po osnovu hotela Belvi prije završetka tendera i Vlada može da je tuži, smatraju akcionari
9 komentar(a)
Hotel Belvi, Foto: Samir Adrović
Hotel Belvi, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 28.09.2017. 19:43h

Kompanija Karisma se, prodavajući prije kraja tendera za zakup objekata Ulcinjske rivijere, aranžmane za hotel Belvi, otvoreno ruga u lice cijelom crnogorskom društvu, smatraju manjinski akcionari Ulcinjske rivijere, Miroslav Jeličić i Tripko Krgović.

“Ovu državu, očigledno, oni doživljavaju kao banana republiku, pa su se osmjelili da prihoduju novac po osnovu hotela Belvi i prije nego je tender za zakup završen. Čak to i javno priznaju, tvrdeći da je normalan poslovni rizik da prodaju kapacitete koji nisu njihovi već pripadaju jednom akcionarskom društvu koje je listirano na berzi, pa žargonski rečeno nastupaju po sistemu 'ako prođe-prođe”, saopštili su “Vijestima” Jeličić i Krgović.

Smatraju da s obzirom na to da je protiv odluke u davanju u zakup imovine Ulcinjske rivijere podnesena tužba i da je bio otvoren međunarodni tender, ne postoji nijedna kompanija u svijetu sa uređenim sistemom korporativnog upravljanja čije će pravno odjeljenje odobriti ulazak u takav rizik, a da ne postoje nečije garancije za uspiješnost posla.

“Ukoliko su iste postojale, to bi bile koruptivne i kriminalne radnje”, tvrde Jeličić i Krgović.

Karisma je tokom jula ove godine, ili 15-ak dana prije zaključenja tendera za izdavanje u zakup dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera prodavala na internetu aranžmane za budući hotel Holidej vilidž koji će, prema najavama, biti otvoren 2018, na mjestu sadašnjeg hotela Ulcinjske rivijere Belvi.

To su u utorak “Vijestima” potvrdili iz ove kompanije, a u ponedjeljak je potpisan ugovor o izdavanju dijela imovine ulcinjske kompanije na period do 30 godina.

Manjinski akcionari su napomenuli da su i prije raspisivanja tendera govorili “da se cjelokupna situacija namješta za Karismu”.

“Podsjetićemo da je još u aprilu na Skupštini akcionara pokušana prezentacija Karisme kao jedinog poželjnog partnera. Vlada Crne Gore je u situaciji da obustavi cijeli proces, tuži Karismu i naplati ozbiljnu naknadu za nastalu štetu. Neoborivi su dokazi da je tenderski postupak ovim činom poremećen i da su sve druge zainteresovane ponuđače obeshrabrili da učestvuju”, tvrde Jeličić i Krgović, koji predstavljaju oko 17 odsto akcionara.

TUI, kao kompanija koja se kotira na frankfurtskoj i londonskoj berzi, kako dodaju, se sada lako može naći u ozbiljnom problemu ako ovo pitanje dođe do pravih adresa.

“Njihov turoperator First Choice je tokom međunarodnog tendera uvrstio sadašnji hotel Belvi u svoju ponudu i aktivno promovisao destinaciju pod brendom Karisme. Time su, koristeći svoju veličinu i snagu rastjerali sve druge zainteresovane ponuđače na tenderu što je na kraju rezultiralo da se za ovu nevjerovatno atraktivnu lokaciju ne javi niko drugi”, kazali su Jeličić i Krgović.

Oni smatraju da je sada jasno da je to plan od početka, u više navrata tokom godine u javnosti je spominjan TUI kao partner u ovom poslu i najavljivane stotine miliona investicija kako bi se obeshrabrili drugi igrači iz turističkog sektora.

“Farsa je sada razotrkivena, u hotel Belvi će biti uloženo jedva 2-3 miliona eura, što se jasno vidi na renderima ove buduće 'elitne' destinacije koja se oglašava na sajtu koji nosi naziv 'jeftini odmori'. Imovina Ulcinjske rivijere je praktično poklonjena Karismi”, zaključili su Jeličić i Krgović.

Ministar turizma Pavle Radulović “Vijestima” je u utorak kazao da smatra da je Tenderska komisija, čiji je on predsjednik, Savjet za privatizaciju i u konačnom Vlada ispunili svoj zadatak.

Dodaje da smatra i da nije u nadležnosti bilo koje od navedenih institucija, odnosno tijela, da se bavi poslovnom politikom kompanije Karisma.

Karismi je u zakup dato državno zemljište povšine 122.214 metara kvadratnih na kojem se nalazi kompleks hotela Olimpik i Belvi, restoran i drugi prateći sadržaji, vlasništvo Ulcinjske rivijere.

“Moguće da je i TUI prevaren, ali na njima je da to dokažu”

Manjinski akcionari navode da je moguće da je i TUI prevaren i izmanipulisan, ali na njima je da to dokažu ili da budu saučesnici.

“Ovo bi mogao biti veliki skandal za TUI i Njemačku kao državu”, smatraju Jeličić i Krgović. Navode da nakon niza korporativnih afera poput one sa Dojče Telekomom u vezi sa korupcijom u Crnoj Gori i Makedoniji, Simensa u Venecueli, Dojče Bank u Dubaiju ili varanja Folksvagena na izduvnim gasovima, predstavnici Udruženja akcionara napominju da je “klima u Njemačkoj krajnje naelektrisana prema kompanijama koje postupaju neetički i zloupotrebljavaju svoj moćan položaj”.

Bonus video: