Za kompleks na Luštici još 47,5 miliona u 2018.

Na “prethodna istraživanja za potrebe projektovanja: geotehnička, hidro-geološka, geodetska istraživanja, kvalitet zemljišta, arheološka istraživanja” utrošeno je nešto preko 763 hiljade eura, preko 850 hiljada eura iznosili su troškovi osiguranja, a posebna naknada Regionalnom vodovodu za do sada podignute objekte u Lušptici Bay plaćena je skoro 923 hiljade eura
1189 pregleda 1 komentar(a)
Izvještaj o realizaciji projekta razmatrala Vlada, Foto: Siniša Luković
Izvještaj o realizaciji projekta razmatrala Vlada, Foto: Siniša Luković

U projekat izgradnje turističkog grada Luštica Bay u Krtolima kod Tivta prošle godine uloženo je ukupno 47.528.999 eura. To je najveći dosadašnji godišnji iznos koji je investiran od početka gradnje tog kompleksa.

U Izvještaju o realizaciji projekta, koji je usvojila Vlada na prethodnoj sjednici, ukupno je od 2010. do kraja prošle godine u taj najveći greenfield projekat u Crnoj Gori, egipatsko-švajcarskog konzorcijuma Orascom Develompent, uloženo 181.237.464 eura.

Od toga su najviše - nešto preko 100 miliona eura koštali do sada završeni građevinski radovi na izgradnji prvog dijela kompleksa Luštice Bay - Marina naselja sa pripadajućom infrastrukturom i početak gradnje naselja Centrale.

Orascomova crnogorska kćerka firma Luštica Development uplatila je Vladi 11,5 miliona eura za prvih deset godina zakupa skoro 7 miliona kvadrata državne zemlje na poluostrvu Luštica, nešto preko 11 miliona eura uloženo je u izradu master planova i detaljne projektne dokumentacije za do sada podignutu infrastrukturu i objekte, dok je na izvođenje građevinskih radova na infrastrukturi potrošeno 8,4 miliona.

Na “prethodna istraživanja za potrebe projektovanja: geotehnička, hidro-geološka, geodetska istraživanja, kvalitet zemljišta, arheološka istraživanja” utrošeno je nešto preko 763 hiljade eura, preko 850 hiljada eura iznosili su troškovi osiguranja, a posebna naknada Regionalnom vodovodu za do sada podignute objekte u Lušptici Bay plaćena je skoro 923 hiljade eura.

Za operativne troškove, plate zaposlenih i donacije, kompanija je od 2010. do kraja 2018. potrošila ukupno 47.420.412 eura. Lani je ta kompanija na ime poreza i doprinosa na plate zaposlenih u državnu kasu uplatila 1,29 miliona eura.

Kompanija Luštica Development namjerava da do kraja ove godine završi sve radove na prvoj od dvije marine u Luštici Bay, sagradi prva četiri stambena objekta sa 58 stanova u naselju Centrale, završi izgradnju četiri lani početa stambena objekata u Marina naselju i nastavi izgradnju po tri velike vile i tri tzv. gradske kuće, napravi najmanje tri nove saobraćajnice i tri nove trafostanice.

Bonus video: