Za mjesec odluka o tužbi „Vektre Jakić” protiv Opštine Pljevlja

Firma biznismena Dragana Brkovića traži skoro šest miliona zbog prinudne naplate poreskog duga tokom stečaja
1732 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković

Viši sud u Bijelom Polju otvorio je juče raspravu po žalbi firme “Vektra Jakić” koja je tužila Opštinu Pljevlja za blizu šest miliona eura po osnovu naknade materijalne štete, izgubljene dobiti i povrede ugleda, a odluku će donijeti za mjesec dana.

Tužbom koju je 2016. godine podnijela kompanija Dragana Brkovića od Opštine je traženo 1,93 miliona eura po osnovu stvarne štete, po osnovu izgubljene dobiti sa kamatom 3,63 miliona i 250.000 zbog povrede ugleda i prava ličnosti tužioca.

Osnovni sud u Pljevljima je dva puta donosio presude kojim je tužbeni zahtjev Vektre odbijen kao neosnovan, a Opština oslobođena odgovornosti. Pošto je presuda jednom ukidana Viši sud je otvorio raspravu.

Firma “Vektra Jakić” je tužila Opštinu Pljevlja jer joj je navodno blokirala račune zahtijevajući naplatu potraživanja koja nijesu bila prijavljena u stečajnu masu, tako da planom reorganizacije naplata određenih novčanih sredstava nije bila predviđena.

Stečajni postupak “Vektra Jakić” započet 2012. godine, a okončan je 2014. godine i u to vrijeme je donijela plan reorganizacije. Opština je donijela rješenje o prinudnoj naplati poreza za 2014. i 2015. godinu.

Vještak ekonomske struke Hamid Šabović juče je u sudu kazao da je rješenja opštine o prinudnoj naplati poreza u suprotnosti sa planom reorganizacije.

Punomoćnik tužioca Ranko Grbavac je istakao da je opština, nakon potvrđivanja planu reorganizacije, suprotno planu blokirala račun nezakonito i naplatila dio potraživanja prije ostalih povjerilaca. Punomoćnik tuženih Negica Manojlović je istakla da su rješenja opštine zakonita i da to potraživanje nije ušlo u plan reorganizacije.

I tokom postupka pravni zastupnici opštine su tvrdili da je opština prijavila potraživanja za porez na nepokretnosti za 2012. godinu, da je poštovala plan reorganizacije i nije prinudno naplatila dug, već ga je naplatila prinudno nakon izlaska firme iz stečaj.

U “Vektri Jakić” tvrde da su blokade nanijele štetu poslovanju i stopirale investicione planove, te da su nezakonite jer opština nije prijavila potraživanja tokom stečaja 2012. godine, pa samim tim nijesu ni uvrštena u plan reorganizacije.

Bonus video: