Za ovu godinu planirani budžet Opštine Nikšić premašen za tri miliona

Prema riječima predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, ovogodišnji budžet je bio planiran na 22 miliona, a do kraja godine biće realizovano 25 miliona. On očekujeda će i budžet za narednu godinu biti premašen
1604 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Sa sjednice SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Budžet Opštine Nikšić za 2020. godinu iznosiće 23,96 miliona, što je za dva miliona, odnosno devet odsto, više u odnosu na ovu godinu.

Obrazlažući predloženi budžet Sanija Fatić, sekretarka Sekretarijata za finansije, kazala je da je realan i održiv. Kako je kazala tekući prihodi planirani su na oko 12,6 miliona, od čega su sopstveni preko devet miliona, a ustupljeni 3,5 miliona. Planirana zarada od poreza je deset miliona, a najviše će lokalnu kasu puniti porez na nepokretnost, šest miliona.

Sanija Fatić
Fatić(Foto: Svetlana Mandić)

Operativni budžet planiran je na 18,96 miliona, a investicioni na pet miliona eura.

Prema riječima predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, ovogodišnji budžet je bio planiran na 22 miliona, a do kraja godine biće realizovano 25 miliona. On očekujeda će i budžet za narednu godinu biti premašen.

Zasijedanje lokalnog Parlamenta bila je prilika da Grbović pomene šta je u toku 2019.godine u gradu pod Trebjesom urađeno i priznao da se najljepše osjeća kada priča o seoskim vodovodima a njih je, kako je kazao, u proteklom period dosta završeno. Za dvije godine, prema riječima Grbovića, urađeno je 60 kilometara lokalnih puteva, dok je za narednu godinu planirano da bude završeno još 40 kilometara. Prema riječima predsjednika Opštine nada se da će tokom 2020.godine biti završena dionica od Kusida do Nikšića, kao i od obilaznice do Jasenovog Polja, a u toku je je izrada projekta trećih traka na putnom pravcu Nikšić – Danilovgrad, gdje god to bude moguće. Do kraja godine, kako je kazao Grbović, biće završene obje faze Doma za stare u kome će biti mjesta za 208 osoba, a posao će naći do stotinu radnika.

“Očekujem da će Vojska na aerodromu krenuti sa izgradnjom svog dijela i smještaja helihopterske jedinice, a mi ćemo vjerovatno sa novim partnerom krenuti u nove investicije i ako to bude realizovano posao će naći do 150 radnika”, kazao je Grbović.

Uskoro kreće izgradnja zapadne tribine stadiona, očekuju početak radova na rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole, a za tri do četiri mjeseca biće završena i dogradnja „Zahumlja“ koji će dobiti oko 350 kvadrata novog prostora. Za narednu godinu, kazao je Grbović, planirana je izgradnja 12 stanova za socijalno ugrožene, uređenje kvartova, novi parkinzi...

„Nadam se da ćemo imati više sredstava od planiranih jer očekujemo da će konačno biti riješen problem nenaplate koncesija voda Bilećkog jezera od strane Elektroprivrede“, kazao je Grbović.

Veselin Grbović
Grbović(Foto: Svetlana Mandić)

Na sjednici Skupštine opštine usvojen je predlog odluke o sufinansiranju adaptacije fasada stambenih zgrada na teritoriji opštine i to onih u kojima su obrazovani organi upravljanja. Predsjednik Opštine formiraće komisiju koja će pripremiti javni poziv i izabrati stambene zgrade na kojima će se izvršiti adaptacija. Kriterijumi će biti definisani i precizirani tim pozivom, a glavni su zona, starost i izgled zgrade.

Na dnevnom redu sjednice SO Nikšić bilo je 30 tačaka, među kojima i predlog programa rada Skupštine opštine Nikšić za 2020. godinu, predlog odluke lokalnog akcionog plana za mlade, kao i lokalnog programa socijalnog stanovanja, predlog odluke o javnim parkiralištima, program uređenja prostora Opštine Nikšić, program rada javnih ustanova, lokalne Turističke organizacije, Komunalnog preduzeća, Vodovoda i kanalizacije, Autobuske stanice, predlog odluke o davanju na korišćenje poslovnog prostora u objektu Doma revolucije ministarstvima nauke i poljoprivrede gdje će biti otvorena biohemijska laboratorija, vrijednosti 1,2 miliona eura...

Bonus video: