Za pokretanje proizvodnje u Solani potrebno 1,3 miliona eura

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni kazala je da NP za sada Solanu održavaju samo u životu i da korektno rade svoj posao imajući u vidu mogućnosti i sredstva koja su im na raspolaganju
51 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2016. 18:31h

Da bi ulcinjska Solana mogla opet da ima proizvodnju, potrebno je uložiti oko 1,3 miliona eura, konstatovano je na sjednici Savjetodavnog tijela za Solanu koja je održana u upravnoj zgradi preduzeća.

Direktorica JP Nacionalni parkovi Azra Vuković kazala je da se sada ne može pričati o tome koliko je potrebno vremena za pokretanje proizvodnje jer stanje na terenu zahtijeva znatna ulaganja.

"Ali ukoliko bi se ta sredstva obezbijedila, berba bi mogla biti već naredne godine", kazala je Vuković.

Predsjednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić kazao je da su program oporavka Solane izradili bivši inženjeri najstarijeg ulcinjskog preduzeća.

"Rekli su nam da Solana nije uništena već urušena i da bi trebalo uložiti oko 1,3 miliona eura da stane na noge. To i nije neka para za državu", kazao je Hodžić.

Na sjednici je, pored ostalog, razmatrano šta su NP preduzeli na očuvanju biodeverziteta tokom jednogodišnjeg zakupa i prezentovan plan aktivnosti za naredni period.

"NP će i dalje raditi na očuvanju biodiverziteta solane i monitoring. U planu imamo i tješnju saradnju sa lokalnom TO kako bi ovaj prostor učinili atraktivnijim i ugodnijim za boravak turista", kazala je Vuković.

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni kazala je da NP za sada Solanu održavaju samo u životu i da korektno rade svoj posao imajući u vidu mogućnosti i sredstva koja su im na raspolaganju.

"Ono za šta se mi kao lokalna vlast zalažemo jeste da solana mora biti zaštićeno područje. Takođe, mora obnoviti proizvodnju i imati neke rekretativne sadržaje ali nikako stambene jedinice", kazala je Đoni.

Bonus video: