Za pola godine iz dijaspore u CG stiglo preko 200 miliona eura

Iako se ne zna tačan broj iseljenika i njihovih potomaka, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva u Crnoj Gori, odnosno oko 600 hiljada
109 pregleda 3 komentar(a)
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2017. 18:36h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici poslali su u prvoj polovini ove godine, prema podacima Centralne banke (CBCG), oko 204,6 miliona eura ili oko pet odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2017.

Ukupan priliv od dijaspore za šest mjeseci ove godine je 7,7 odsto veći nego u istom periodu 2016. godine. CBCG ne prati priliv iz dijaspore po državama, samo ukupan priliv.

Iako se ne zna tačan broj iseljenika i njihovih potomaka, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva u Crnoj Gori, odnosno oko 600 hiljada. Crnogorskih iseljenika najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, a značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva u prvoj polovini godine, oko 125,3 miliona eura odnosi se na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosi se 60,9 miliona eura, a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja oko 18,5 miliona.

Osim radničkih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana. Ukupan odliv po osnovu doznaka za šest mjeseci iznosio je oko 32,1 milion eura.

U posljednjih 25 godina, odnosno od popisa 1991. godine, broj stanovnika Crne Gore je skoro isti, međutim zbog prirodnog priraštaja koji je postojao svake godine i brojki o doseljavanju u Crnu Goru, broj stanovnika je trebalo da bude veći za oko 140 hiljada građana. Za toliko se i pretpostavlja da je Crnu Goru napustilo građana u proteklih 25 godina.

Bonus video: