Za projekte u ovoj godini krediti do 92 miliona eura

"Odlukom je predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana za finansiranje više planiranih projekata, u ukupnom iznosu do 92 miliona eura", objašnjava se u saopštenju
0 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock.com
euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2016. 18:53h

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za ovu godinu kojom je predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana za finansiranje više planiranih projekata, u ukupnom iznosu do 92 miliona eura.

Kako je saopšteno nakon današnje sjednice, Vlada je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o budžetu za 2016. godinu, donijela Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za ovu godinu.

"Odlukom je predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana za finansiranje više planiranih projekata, u ukupnom iznosu do 92 miliona eura", objašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je propisano je da se Vlada može zadužiti u iznosu od 688 miliona EUR za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranje izgradnje prioritetne dionice autoputa i ostatka budžetskog deficita, kao i za potrebe izmirenja obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i javnih zdravstvenih ustanova.

Dodaje se da je propisano i da će Vlada u ovoj godini izdati garancije, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala, za kredite radi realizacije projekata izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica, u iznosu do 20 miliona eura, kao i rekonstrukcije i unapređenja željezničke infrastrukture, do šest miliona eura.

Bonus video: