Za regulaciju Lima i Grnčara 20 miliona eura

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno da će realizacijom projekta biti stvoreni uslovi za izgradnju višenamjenskih obaloutvrda na tim rijekama
1272 pregleda 2 komentar(a)
Sa prezentacije, Foto: Mpr.gov.me
Sa prezentacije, Foto: Mpr.gov.me

Regulacija rijeka Lim i Grnčar, kojom će se riješiti višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci, zaštititi stanovništvo, zemljište i objekti, počeće naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U Bijelom Polju je danas predstavljen projekat regulacije Lima i Grnčara, koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom (SB).

Iz tog Vladinog resora su kazali da je za projekat, od kapitalne važnosti za opštine Bijelo Polje, Gusinje, Plav i Berane, opredijeljeno oko 20 miliona eura.

Kako su istakli, njegovom realizacijom biće stvoreni uslovi za izgradnju višenamjenskih obaloutvrda na tim rijekama.

“Riješiće se višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci, zaštititi stanovništvo, zemljište i objekti, a ujedno dobiti moderna šetališta i ambijent uz rijeku u četiri opštine na sjeveru”, rekli su iz Ministarstva i dodali da će početak infrastrukturnih radova očekuje tokom naredne godine.

Pripreme u dijelu dokumentacije za izvođenje projekta realizuje Ministarstvo u saradnji sa SB, a finansira se iz bespovratnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjen, u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Bonus video: