Zabranjena gradnja turističke žičare na Brajićima

Kompanija „Zip line Montenegro“ bez papira je počela radove na izgradnji turističko adrenalinske atrakcije, iako Opština nije raspisala tender za ustupanje lokacija
10549 pregleda 10 komentar(a)
Žičaru planirali na Brajićima, Foto: Vuk Lajović
Žičaru planirali na Brajićima, Foto: Vuk Lajović

Urbanističko-građevinski inspektor Vladan Juretić zabranio je gradnju turističke žičare zip line na Brajićima, jer firma “Zip line Montenegro" nije imala dozvolu.

Juretić je potvrdio „Vijestima“ da je donio rješenje o zabrani gradnje koje će biti uručeno investitoru. Kompanija „Zip line Montenegrgo“ bez ikakvih papira je počela radove na izgradnji turističko adrenalinske atrakcije, iako Opština nije raspisala tender za ustupanje lokacija.

Kako je „ Vijestima“ rečeno u Opštini, ova turistička atrakcija predviđena je Programom privremenih objekata za period od 2019. do 2023. Međutim, Sekretarijat za urbanizam, nakon uvida u lokacije, utvrdio je da se nalazi u putnom pojasu, za šta je nadležna Direkcija za puteve.

Vladina direkcija je o ovome pismeno obaviještena i ona je na potezu da li će izdati dozvolu da se na ovom prostoru gradi turistička žičara.

Opština je zvanično odustala od raspisivanja tendera za ustupanje lokacija. Kompanija Zip line Montenegro, od samoga početka je bila zainteresovana za gradnju žičare, jer joj je prije dvije godine lokalna uprava, nakon protesta mještana, zabranila da gradi turističku žičaru iznad Jaza. Tadašnja opštinska vlast obećala je investitoru da će pronaći lokaciju gdje bi ova atrakcija mogla biti izgrađena. Određeno je da to budu Brajići. Međutim, Zip line Montenegro započeo je radove, iako tenderska procedura nije obavljena, zbog čega je i reagovao inspektor jer je gradnja prijavljena.

Na potezu je sada Direkcija za puteve, hoće li ona dati zeleno svjetlo, a do tada na snazi je rješenje inspektora o zabrani gradnje.

„Zip line Montenegro“ je ideju o gradnji turističke žičare promovisao prije dvije godine, kada je praktično trebalo da bude otvorena. Međutim, u toj namjeri su je spriječili mještani Jaz, Lastva Grbaljska, Savine i Svinjišta koji su održali protest na Žutoj gredi, negodujući da metalne sajle budu razapete iznad plaže Jaz. Iako je firma izgradila betonske konstrukcije na početnoj i krajnjoj stanici, inspektor zaštite prostora tada je donio je rješenje o rušenju postrojenja na Žutoj gredi izgrađeno na teritoriji budvanske opštine, kao i dolaznu stanicu na zapadnom kraju Jaza, koje se nalazilo na lokalitetu Višnjevo na kotorskoj strani.

Urgentan zahtjev da Uprava za inspekcijske poslove hitno reaguje i poruši postrojenja buduće žičare uputio je tada gradonačelnik Budve Dragan Krapović. Krapović je tada mještanina budvanskih i kotorskih mjesnih zajednica Jaz, Lastve Grbaljske, Savina i Svinjišta obećao na velikom protestu organizovanom početkom minule sedmice, da neće dozvoliti da se Zip line gradi bez dozvole, te zahtijevati da se žičara poruši, koja, kako je kazao, ugrožava osnovne funkcije stanovanja i privređivanja na plaži Jaz.

Kompanija „Zip line” je prije desetak dana bila u žiži javnosti, kada su „Vijesti“ objavile da je dvoje stranih državljana teško povrijeđeno tokom vožnje na zip-lajn sajli na Đurđevića Tari, u nezgodi koja se dogodila 29. juna. Teške povrede su zadobili Australijanka Renata Tereza Surovjecka (74) i Poljak Miroslav Marek Zdjeborski (65).

Iz „Zip linea“ su kazali je ovo bio jedini incident koji su imali za sedam godina, koliko rade na ovoj najatraktivnijoj zip žičari u ovom dijelu Evrope.

Bonus video: