Zabrinuti sindikalci Port of Adria: Izostale najvažnije investicije

Oba sindikata AD Port of Adria su odlučni u namjeri da svim zakonom dozvoljenim sredstvima odbrane Kolektivnim ugovorom zagarantovana prava zaposlenih
2 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.11.2016. 21:01h

Na treću godišnjicu privatizacije AD Kontejnerski terminal i generalni tereti, današnje AD Port of Adria Bar, oba sindikata ove kompanije su na zajedničkom sastanku posvećenom rezultatima privatizacije iskazali veliku zabrinutost i razočarenje stanjem u ovom lučkom operatoru.

U zajedničkom saopštenju za javnost, predsjednici Sindikalne organizacije zaposlenih AD "Port of Adria" i Sindikalne organizacije AD "Port of Adria" Luka Klisić i Dobroslav Orlandić naveli su da su na početku privatizacije iskazali nadu da dolazi renomirana kompanija, te da su posebno bili ohrabreni činjenicom da su potpisivanjem Ugovorom o kupoprodaji akcija prihvaćene obaveze iz Kolektivnog ugovora kod poslodavca “koje su zaposlenima davale garanciju za bolje zarade i sigurnost radnog mjesta”.

"Danas, tri godine kasnije, zaposleni u AD Port of Adria Bar su razočarani i veoma zabrinuti. Sa žaljenjem konstatujemo da su izostale najvažnije investicije-sanacija obale Gata I i nabavka kontejnerskog krana, a onaj dio koji je urađen, u suprotnosti je sa Capex planom koji ne može biti ispunjen u predviđenom periodu, dok dvije kupljene bager-dizalice ne služe pravoj namjeni. Zabrinuti smo jer je u 2016. zabilježen značajan pad pretovara, a samim tim i finansijski pokazatelji, što nas je napustio veliki broj komitenata i što se taj trend nastavlja", navodi se u saopštenju.

Čelnici oba sindikata u Port of Adria ustvrdili su da poslodavac, turska kompanija Global Ports Holding, ne samo da nije ispunio ni 20 posto obaveza iz važećeg Kolektivnog ugovora, “već u poslednjih pola godine i ne priznaje njegove odredbe i sve radi samovoljno”.

"Poslodavac je sebi dao za pravo da ne prizna ni zakone ove države, jer ne uvažava ni školsku spremu ni opise radnih mjesta, i perfidno ukida dodatak za minuli rad. Ovakav odnos prema zaposlenima naišao je na opravdani revolt, tako da je više od dvije trećine zaposlenih u nekoj vrsti sudskog spora sa kompanijom. Takođe, sva do sada donešena akta nalaze se pred nadležnim sudovima. Želimo da vjerujemo da će potpisnici Ugovora o koncesiji i kupoprodaji akcija ostati dosljedni i zahtijevati od poslodavca da ispoštuje ugovorima preuzete obaveze. Takođe se nadamo da će sudski organi biti na novou svog zadatka i donijeti pravične presude, mada nas zabrinjava činjenica da ovi procesi dugo traju", dodaju Klisić i Orlandić..

"Oba sindikata AD Port of Adria su odlučni u namjeri da svim zakonom dozvoljenim sredstvima odbrane Kolektivnim ugovorom zagarantovana prava zaposlenih i ne dozvole da nas zadesi sudbina mnogih neuspješnih privatizacija u Crnoj Gori-", zaključuje se u ovom saopštenju za medije.

Bonus video: