Zaduženja će u narednom periodu biti privilegija

Ministar finansija Milorad Katnić ocjenio je da je ekonomski rast najbolji put za rješavanje pitanja javnog duga
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 16:07h

Usvajanje fisklanih pravila je polazna osnova za stabilnost javnih finansija, preduslov za dinamiziranje ekonomskog rasta, obezbjeđenje dugoročne fiskalne održivosti i stabilnosti eura u Crnoj Gori.

To je ocijenjeno u Privrednoj komori na okruglom stolu čija je tema bila “Javni dug i fisklana disciplina” koji je privredna komora organizovala u saradnji sa Savezom ekonomista Crne Gore.

Ocijenjeno je da će zaduženje u narednom periodu biti “privilegija” te da se mora voditi računa u koju svrhu se zadužujemo, ali nametnulo se i pitanje gdje je moguće obezbijediti nove izvore zaduživanja.

Ministar finansija Milorad Katnić ocjenio je da je ekonomski rast najbolji put za rješavanje pitanja javnog duga, ali da sadašnji rast crnogorske ekonomije nije dovoljan da riješi probleme.

„Potrebno je da ekonomija raste do pet odsto uz bolne fisklane reforme da bi se problemi riješili. U dijelu politike javnih finansija moramo biti dodatno odgovorni zbog nestabilnog okruženja“ ocijenio je Katnić.

On je kazao i da će država u narednom periodu morati da vraća do 100 miliona ranijeg duga, u koji nijesu uračunate obaveze po osnovu emitovanje euroobveznica.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović istakao je da se nameću tri bitna pitanja kada je riječ o javnom dugu, a to su sposobnost države da vraća glavnice i kamate, brzi trernd rasta javnog duga i dalja potreba za zaduživanjem.

„Da imamo izgrađene hidrocentrale ili autoput pa i da je javni dug veći to ne bi bilo zabrinjavajuće, ali ovako je situacija drugačija. Javni dug se ne može otplatiti bez ekonomskog rasta“.

„Od 2010 do 2012. godine vratil ismo 650 miliona za kamate i glavnicu , a duplirali dug što nije dobro. Možemo reći da su ga refinansirali po upitnim kamatnim stopama“ ocijenio je Damjanović, dodajući da bi se morali okrenuti jačanju fisklne discipline, povećanju poreskih prihoda koji bi mogli biti ventil za dalje zaduživanje“.

Predstavnik Saveza ekonomista Crne Gore i profesor na ekonomskom fakultetu Saša Popović istakao je da će zaduživanje biti privilegija u narednom periodu zbog čega se ono mora usporti i treba ga čuvati za kapitalne projekte“.

„Dosta me brine dolazak na naplatu emitovanih euroobveznica, ali dako se do tada nešto promijeni zahvaljujući zakonu o budžetu i fisklanoj odgovornosti koji je u izradi, a koji stupa na snagu 2014. godine“ istakao je Popović.

Galerija

Bonus video: