Zaduženje po osnovu zapisa oko 95 miliona eura

U prošloj godini održano je ukupno 13 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan
0 komentar(a)
vreća novca, Foto: Shutterstock
vreća novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2014. 12:14h

Ukupan dug po osnovu državnih zapisa, hartija od vrijednosti koje se prodaju u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta, iznosi oko 95,49 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

U prošloj godini održano je ukupno 13 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Bonus video: