Zahtjev Komori stečajnih upravnika

En plus grupa traži da se stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić isključi iz Komore zbog povrede Etičkog kodeksa
1844 pregleda 1 komentar(a)
Mjesečno dobija 1.250 eura: Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić
Mjesečno dobija 1.250 eura: Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić

Povjerilac KAP-a u stečaju - En plus grupa tvrdi da je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, tokom postupka stečaja koji traje od jula 2013. godine, povrijedio Etički kodeks profesije, zbog čega je zatražio njegovo isključenje iz Komore stečajnih upravnika(KSU), saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Privrednom sudu, čije su glavne sudije upoznate sa ovim slučajem.

“Vijesti” od Perišića nijesu mogli dobiti komentar u vezi sa zahtjevom En plus grupe, niti odgovor na pitanje da li je on i dalje član Komore stečajnih upravnika.

Manji dio godinama “privilegovanih” upravnika bliskih predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, koji je i stečajni sudija za KAP, već nekoliko godina bojkotuju rad Komore stečajnih upravnika kao strukovnog udruženja. Komentar o zahtjevu En plus grupe “Vijesti” nijesu mogli dobiti ni iz Komore koja bi tek trebalo da odlučuje o zahtjevu En plusa.

Taj povjerilac u stečajnom postupku za KAP potražuje oko 43 miliona eura. Većinski gazda En plusa do kraja prošle godine bio je ruski oligarh Oleg Deripaska, ali je u decembru pristao da smanji vlasnički udio sa 70 odsto na 44,95 odsto i napusti odbor direktora te kompanije u nagodbi sa SAD-om.

Deripaskina kompanija CEAC Holding limited gazdovala je KAP-om od kraja 2005. godine sve do uvođenja stečaja u julu 2013. Stečaj je pokrenulo crnogorsko Ministarstvo finansija.

U zahtjevu Komori protiv Perišića, prema informacijama “Vijesti”, upravniku se zamjera što je dozvolio poravnanje vrijedno 2.371.950 eura, sa kupcem imovine KAP-a - nikšićkom firmom Uniprom, a u vezi sa dijelom zemljišta oko zgrade “Lepa Kata” u Podgorici. Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, rukovodi fabrikom od jula 2014, a upravnik Perišić mu i dalje angažuje radnu snagu po osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, iako je na prodatoj imovini iz stečajne mase formirana nova firma Uniprom KAP, a sud nekoliko puta uvjeravao javnost da je isplaćena kupoprodajna cijena.

Umjesto prvobitno predviđene kupoprodajne cijene od 28 miliona eura, Uniprom je platio na kraju oko 21 milion eura.

Povjerilac dalje u zahtjevu Komori napominje da je oglasom o prodaji imovine KAP-a u stečaju bila predviđena kupovina imovine “u viđenom stanju”, bez prava na prigovor, što je notar i unio u klauzulu kupoprodajnog ugovora.

U martu 2018. godine vraćena je mjenica Unipromu na iznos od 6,98 miliona eura, a Uniprom je vratio dio zemljišta KAP-a u stečaju iste procijenjene vrijednosti, a koji je potom kupila država. Iz En plus grupe tvrde da je tom transakcijom Perišić praktično onemogućio laku nagodbu sa državom i naplatu potraživanja od Vlade, za nevraćenih 8,2 miliona PDV-a (po osnovu arbitražne presude), a sve u korist stečajne mase fabrike. Perišiću En plus grupa spočitava i “primjenu dvostrukih aršina” na štetu stečajne mase kada je u pitanju priznanje stranih arbitražnih odluka.

Među ostalim povjeriocima, najviše potraživanje od KAP-a ima Ministarstvo finansija u iznosu od 148 miliona, EPCG 44 miliona, CEAC 50 miliona, VTB banka 25 miliona... Perišić je, prema važećem cjenovniku, od prodaje imovine KAP-a trebalo da računa najviše na naknadu od 28.000 eura, ali kako se stečaj otegao više od pet godina bez izgleda da će brzo biti okončan njegova naknada na kraju će biti višestruko veća budući da mu je mjesečna plata, kako je to ranije saopšteno iz Privrednog suda, 1250 eura.

Plaćaju obezbjeđenje tuđe imovine 300.000 godišnje

U En plus grupi su, Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, zgranuti objašnjenjem Perišića da je nulti efekat na stečajnu masu od primjene ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između KAP-a u stečaju i Uniproma, te činjenicom da Perišić iz stečajne mase i dalje plaća obezbjeđenje sad već tuđe imovine.

Stečajna uprava i dalje na godišnjem nivou, prema nezvnaičnim informacijama, izdvaja 300.000 eura (oko 25.000 mjesečno) da bi se obezbjeđivala imovina Uniprom KAP-a, iako je Privredni sud odavno izdao potvrdu da je Pejovićeva firma izmirila sve finansijske obaveze po osnovu kupoprodajnog ugovora.

Bonus video: