Zainteresovani da dostave predlog projekata

Ministarstvo je prethodno donijelo pravilnik kojim su propisani uslovi za razvojne projekte u oblasti poljoprivrede i drvoprerade, nakon čega je raspisan javni poziv
1568 pregleda 0 komentar(a)
Pasoš Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Pasoš Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je danas zainteresovane da do kraja 2021. godine dostave predloge razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede i drvoprerade zbog pravljenja liste projekata na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo prijemom.

Ministarstvo je, kako su saopštili njegovi predstavnici, u skladu sa odlukom Vlade da uvede Program ekonomskog državljanstva, realizovalo niz aktivnosti u cilju definisanja prihvatljivih projekata koji bi imali maksimalan i očekivani efekat, odnosno nove poljoprivredne i prerađivačke kapacitete, kao i radna mjesta, i u konačnom viši kvalitet života i životni standard građana.

Ministarstvo je prethodno donijelo pravilnik kojim su propisani uslovi za razvojne projekte u oblasti poljoprivrede i drvoprerade, nakon čega je raspisan javni poziv.

„Propisano je da se na listi razvojnih projekata, koju utvrđuje Vlada, mogu naći samo oni u kojima ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi najmanje dva miliona EUR, u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda minimum 3,5 miliona i u drvopreradu najmanje četiri miliona EUR“, saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da projekat u primarnoj proizvodnji mora da zapošljava najmanje deset osoba, a u preradi i drvopreradi minimum 20.

Ministarstvo će, prema riječima njegovih predstavnika, prilikom sačinjavanja predloga liste razvojnih projekata cijeniti da li će se oni realizovati na teritoriji manje razvijenih opština, što znači nastavak opredjeljenja za brži i ravnomjeran regionalni razvoj, posebno na sjeveru Crne Gore.

„Akcenat će biti i na realizaciji razvojnih projekata čiji je cilj supstitucija uvoza poljoprivrednih i ribljih proizvoda, valorizacija neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta u drvnoj industriji i stvaranje nove dodate vrijednosti kroz veću finalizaciju drvnih proizvoda i povezivanje sa turističkim i smještajnim kapacitetima“, objasnili su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da će se prilikom izbora projekata za program ekonomskog državljanstva u tim oblastima cijeniti da li projekat omogućava adekvatnu zaštitu životne sredine, uvođenje novih tehnologija, povezivanje poljoprivrede i turizma, afirmaciju i unapređenje proizvodnje i plasmana tradicionalnih crnogorskih proizvoda i povećanje organske proizvodnje.

Predlozi razvojnih projekata mogu se dostavljati do 31. decembra 2021. godine.

Bonus video: