Zajednička promocija zemalja regiona na ”dalekim tržištima”

“Standardizacija svake rute po državama Jugoistočne Evrope mora biti u svim segmentima putovanja standardizovana po evropskim mjerilima, od prelaska granice preko prevoza do smještajnih kapaciteta i raznovrsnosti ponude. Istovremeno, tako postavljen standarad omogućiće pristup Evropskim fondovima pomoći, bez kojih je teško realizovati takve projekte”, naglasio je predstavnik srpske Ascoijacije YUTA Milan Lainović
115 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Boris Pejović
Žarko Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2015. 14:02h

Crnogorsko turističko udruženje (CTU) u sljedeće dvije godine biće na čelu regionalne Asocijacije tursitičkih agencija Jugoistočne Evrope (ISTA), a njen predsjednik Žarko Radulović.

Tako je odlučio Upravni odbor ove ascocijacije, koji se sastao u hotelu Splendid u Bečićima. Predstavnicima šest država žele da se priključe i Udruženja iz Slovenije i Bugarske, jer, kako je saopšteno, dijele isti cilj - promociju i kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na takozvanim dalekim tržištima.

Predstavnici članica ISTA-e: asocijacija Makedonije (ATAM), Albanije (ATA), Hrvatske (UHPA), Bosne i Hercegovine (UTA BiH), Crne Gore (CTU) i Srbije (YUTA), saglasni su da je institucionalna podrška centara odlučivanja država članica neophodna da bi do 2016. region mogao da standardizuje jedinstven turistički proizvod i promotivnu strategiju na dalekim tržištima.

“Sam turistički prozivod već postoji i spreman je za plasman, međutim institucionalna, odnosno podrška Vlada država članica je neophodna kako bi se standardizovao do nivoa koji važi u razvijenim državama,“ naglasio je novoizabrani predsjednik ISTE Žarko Radulović.

“Standardizacija svake rute po državama Jugoistočne Evrope mora biti u svim segmentima putovanja standardizovana po evropskim mjerilima, od prelaska granice preko prevoza do smještajnih kapaciteta i raznovrsnosti ponude. Istovremeno, tako postavljen standarad omogućiće pristup Evropskim fondovima pomoći, bez kojih je teško realizovati takve projekte”, naglasio je predstavnik srpske Ascoijacije YUTA Milan Lainović, i dodao da su projekti koji bi se kandidovali za pristup rvropskim fondovima već spremni.

Predstavnik Hrvatske Udruge turističkih agencija (UHPA) Igor Vasilić naglašava da je ovo idealan moment za jedinstven nastup država Jugoistočne Evrope prema dalekim tržištima, jer kako kaže, to su još jedina tržišta sa kojih se mogu očekivati grupni dolasci, budući da on line prodaja preuzima primat u turističkom prometu.

Komplikovane procedure viznog režima,putna i infrastrukturna povezanost samo su neki od preduslova da koncept u praksi zaživi za godinu i ovo je samo dodatni korak da se preko turističke privrede intenzivira saradnja nadležnih ministarstava šest država, uvjeren je predsjednik Albanskog Udruženja Sokol Hodža .

“Nedovoljno u svijetu poznate male države koje godinama pojedinačno troše ogromna sredstva na promotivne i sajamske aktivnosti, ali jačanjem međusobne saradnje region Jugoistočne Evrope može efikasnije I brže da ostvari udio na svjetskoj turističkoj mapi, u skaldu sa prirodnim potencijalom i raznolikošću ponude može i treba da ima“, istakao je predstavnik Bosanske asocijacije Ismet Sijerčić.

Poseban adut je, smatraju turizmolozi iz regiona što je ISTA već 6 godina prepoznatljiva po sigurnosti prema turoperaterima, a regiona Jugoistočne Evrope je prepoznat kao bezbjedan. Vjeruju će nadležna ministartva prepooznati interes država regiona i pomoći prevazilaženje prepreka koje su manje više zajedničke za sve regionalne turističke subjekte, prvestveno procedure prelaska granica, avio i drumskog prevoza ali i pomoć pristupu fondovima Evropske Unije .

Bonus video: