Zakon je loš, produžite legalizaciju za dvije godine

Zajednica opština završava inicijativu kojom će tražiti izmjenu 17 članova Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i pojašnjenje još devet članova
374 pregleda 3 komentar(a)
Rušenje nelegalnih objekata, Foto: Luka Zeković
Rušenje nelegalnih objekata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2018. 20:06h

Zajednica opština Crne Gore (ZO) tražiće od Vlade izmjenu 17 članova Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i pojašnjenja oko primjene još devet članova. Crnogorske opštine, prema radnoj verziji inicijativi u koju su “Vijesti” imale uvid, traže i da se predaja zahtjeva za legalizaciju objekata, koji je istekao 16. jula ove godine, pomjeri do dana donošenja plana generalne regulacije država koji prema zakonu o planiranju i izgradnji objekata treba da se donese do oktobra 2020. godine. Inicijativu priprema Odbor za prostorno planiranje Zajednice opština, na nekoliko sjednica, od oktobra ove godine a vjerovatno će biti završena i formalizovana naredne sedmice.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ranije je “Vijestima” kazao da je “nevjerovatna inertnost gotovo svih lokalnih uprava u ovom procesu iako svi finansijski i ostali benefiti od procesa pripadaju upravo njima”.Radulović je naveo i da je postupak legalizacije uspješno počeo predajom preko 50 hiljada zahtjeva i da je nastavak procesa u potpunosti u nadležnosti lokalnih samouprava.

Predsjednik Vlade Duško Marković prošle sedmice kazao je da ne vidi pozitivne efekte ovog zakona koje je očekivao.

Zahtjev za pomjeranje rokova za legalizaciju dio je inicijative Zajednice opštine prema Vladi za izmjene i dopune Zakona o planiranju i uređenju prostora koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine.

“Rok za predaju zahtjeva za legalizaciju je istekao 16. jula ove godine. U jednom broju opština građani su podnosili zahtjeve i po isteku roka, dok je u svim opštinama pojačano interesovanje vlasnika bespravnih objekata koji nijesu iz određenih razloga predali zahtjeve u zakonskom, roku. Pošto je krajnji cilj legalizacije da se uredi stanje u prostoru, smatramo opravdanim zahtjev građana za produženje roka za legalizaciju. Treba imati u vidu da se ovaj predlog odnosi samo na objekte koji se nalaze na orto foto-snimku koji se radi za potrebe legalizacije, a nikako za novosagrađene objekte. Rok za predaju zahtjeva je predložen kako bi se mogao obuhvatiti ljetnji period kada dijaspora sa sjevera i strani državljani koji posjeduju nekretnine na primorju dominantno borave u Crnoj Gori”, piše u inicijativi crnogorskih opština.

Opštine traže i da do donošenja urbanističkog projekta glavni državni arhitekta, odnosno glavni gradski arhitekta, provjerava usaglašenost idejnog rješenja sa važećom planskom dokumentacijom.

“Potrebno je svoriti uslove da se i u prelaznom periodu, do donošenja plana generalne regulacije i urbanističkih projekata, obezbijedi da se prati usaglašenost idejnog rješenja sa urbanističko-tehničkim uslovima važećeg planskog dokumenta”, naveli su iz Zajednice opština.

Predlažu i da se investitor koji gradi na dijelu urbanističke parcele obaveže da izradi idejno rješenje za faznu gradnju na cijelokupnoj parceli.

Predlažu i da se precizira da se pod osnovnim stanovanjem do 200 kvadrata nelegalno izgrađenog prostora računa zbir površina jednog vlasnika. Kako navode, postoje primjeri nelegalnih kolektivnih zgrada većih od 200 kvadrata u kojima živi više vlasnika, a zbog toga što površina ukupnog objekta prelazi tu granicu, imaju složeniji i skuplji postupak legalizacije.

“Time su vlasnici posebnih stambenih jedinica u tim objektima dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na vlasnike individualnih stambenih nelegalnih objekata”, smatraju predstavnici opština.

Traže da se preciziraju termini koji se odnose na smjernice za legalizaciju objekata, jer određeni broj planskih dokumenata nije razradio svih pet osnovnih urbanističkih parametara koji su sada uslovi za legalizaciju.

Zahtjevaju i obimnu izmjenu članova koji definišu obračun i plaćanje naknade za komunalno opremanje, jer onemogućavaju opštine da na principima pravičnosti utvrđuju visinu naknade.

Traže i dodatno tumačenje pojmova “eleborat parcelizacije”, “kompletiranje urbanističke parcele”, “državne smjernice razvoja arhitekture”, “bespravni objekat”, “projekat izvedenog stanja bespravnog objekta”, “legalizacija objekta koji se sastoji od više posebnih djelova”, “usklađivanje spoljnog izgleda bespravnog objekta”...

Rokovi zasnovani na pogrešnim očekivanjima

Iz Zajednice opštine navode i da postoji nelogičnost u rokovima navedenim u zakonu.

“Značajan broj rokova bio je povezan sa očekivanjem da će orto foto-snimak biti operativan prije stupanja na snagu zakona, a da isti još uvijek nije dostupan. Rokove nije moguće ispuniti zbog velikog broja zahtjeva u odnosu na administraciju na državnom i lokalnom nivou”, naveli su iz crnogorskih opština.

Oni traže i novi rok za donošenje programa privremenih objekata, kao i da se kadrovski osnaži urbanističko-građevinska inspekcija.

U zakonu citiran pogrešan član, što skupo košta opštine

Naveli su i da u članu 168 zakona postoji nevjerovatna tehnička greška jer se za određivanje roka poziva na član 234, a da toga roka nema u tom članu već u članu 235.

“Opštine zbog ove greške ne mogu da obračunaju naknade, a mogu biti izložene značajnim troškovima po žalbenim postupcima”, navode iz Zajednice opština. Kažu i da je zakon nejasan u vezi sa tim da li se eleborat premijera radi po neto ili bruto površini objekta, navodeći da geodetske organizacije različito postupaju. Zbog toga predlažu da se navedu obje cifre jer se komunalije plaćaju na neto površinu a neke druge naknade na bruto površinu.

Bonus video: