Zakon o PIO nedorečen, do penzije se ne može

Zakon neprecizan, potrebna dodatna tumačenja nadležnih institucija, poručuju iz Fonda PIO
309 pregleda 0 komentar(a)
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2015. 18:47h

Sve više bivših radnika državnih preduzeća u stečaju se žali da ne mogu ostvariti pravo na prijevremenu penziju. Radi se 50-ak radnika Duvankomerca, oko 50 radnika Duvanskog kombinata, oko 40 radnika Kombinata aluminijuma, bivši radnici Javorka iz Nikšića... Neki od njih najavljuju proteste pred sjedištem Fonda PIO, a neki se već povremeno okupljaju.

Fondu PIO je upitan da li će pomoći da bivši radnici ostvare stečena prava jer mjesecima bez primanja čekuju pozitivna rješenja Fonda.

Iz Fonda su odgovorili da sprovode Zakon o PIO i druge zakone. Dopunjene norme ovog propisa, koje je Skupština usvojila u prvom kvartalu ove godine, omogućavale su prijevremeno penzionisanje radnicima iz državnih stečajnih preduzeća koji su ostvarili 30 godina staža i radnicima sa 25 godina staža.

„Primjena norme propisane Zakonom o dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je dosta neprecizna, zahtijevala je određena tumačenja nadležnih institucija, posebno u dijelu vlasničke strukture za čije tumačenje Fond PIO nije nadležan, kao i dobijanje podataka neophodnih za rješavanje u upravnom postupku sa kojima Fond ne raspolaže“, saopštili su ”Vijestima” iz ove institucije.

Postupak obezbjeđivanja dokaza za rješavanje u upravnom postupku je zahtjevan, napominju iz Fonda PIO, s obzirom na to da se radi o velikom broju preduzeća (preko 300) iz kojih su bivši zaposleni podnijeli zahtjev za ostavrivanje prava na penziju. „Kod značajnog broja preduzeća postupak stečaja je okončan, tako da je problem dostupnosti dokumentacije, jer se radi o dokumentaciji iz ranijeg perioda“, objasnili su iz Fonda. Obratili su se na više nadležnih adresa institucija radi tumačenja zakonskih propisa u vezi sa identifikacijom vlasničkog udjela države, a nakon što dobiju odgovore najavljuju rješenja.

Bonus video: