Zakon rastegljiv do ekstraprofita

“Rivijera Cristal” je prvobitnu dozvolu za 30.045 kvadrata proširila na 44.728 kvadrata, što je, kako je objavio ranije “Monitor” više nego površina Zavale i Starog grada u Budvi
87 pregleda 5 komentar(a)
Rivijera Cristal, Foto: Luka Zeković
Rivijera Cristal, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.09.2014. 17:41h

Zbog profita koji donose bogati gosti i privilegija koje uživaju graditelji bliski vlastima, Petrovac na moru narednih godina sve manje će biti utočište za porodični odmor i dječje ekskurzije. Kao i u Budvi, gdje kraj obale niču visoke građevine po ugledu na bogati Vankuver, petrovačka obala ograđuje se glomaznim hotelima koji treba da privuku ekskluzivnu klijentelu.

Pored profitnog kondo hotela “Zetagradnje” koji je trebalo da bude završen ljetos, a čiji će apartmani biti prodavani, ovih dana ponovo će žešće zabrujati mašine u devetospratnom hotelu “Rivijera Cristal”. I dok mještani, kao i oni koji su sa djecom rado ljetovali u Petrovcu, te mali privrednici, negoduju zbog toga, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je dalo dozvolu za solitere, imaju objašnjenje:

“Komleksi hotela 'Palas' i 'Rivijera' prostorno i sadržajno korespondiraju sa prostorom rive, plaže i zone malo brdo predstavljajući zaokruženu cjelinu koja sem smještajnih kapaciteta ima i površine za sportsko-rekreativne aktivnosti, trgovine… Prostor je u velikoj mjeri neizgrađen, ali predstavlja jedan od potencijalnih pravaca razvoja i širenja urbane strukure Petrovca”.

“Po Zakonu o uređenju prostora i izradnji objekata, rekonstrukcija je izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećem objektu, što je u ovom slučaju potvrđeno kroz posjedovne listove koji predstavljaju dokaz o pravu svojine i da na parcelama postoji objekat koji se može rekonstruisati do maksimalnih urbanističkih parametara. Građevinska dozvola je zato izdata u skladu sa zakonom”

Tako piše u objašnjenju ministarstva, koje nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” zašto se mijenja arhitektura malog porodičnog odmarališta i da li je esktraprofit isključiv motiv.

Kompleks stanova i apartmana “Zetagradnja ljetopisa” kraj same obale, čiji je suosnivač podgorički graditelj Baća Radović, najprije je imao dozvolu za samo pet spratova - kako je i propisivao DUP. Njegovu izgradnju je sa milion eura pomogao državni Investiciono-razvojni fond, kojim sada gazduje funkcioner DPS Zoran Vukčević.

Iako ”Uslovima finansijske podrške investiciono-razvojnog fonda Crne Gore” piše da se novac neće odobravati u slučajevima izgradnje gotovih stambeno-poslovnih jedinica namijenjenih tržištu, izuzetak je napravljen. Isto je učinjeno i za spratnost, koja je po Detaljnom urbanističkom planu, bila dozvoljena najviše pet spratova.

Na Upravnom sudu, nakon što je “Zetagradnja ljetopis” angažovala advokaticu Anu Kolarević, odluka Ministarstva održivog razvoja je oborena i dozvoljeno je još pet spratova.

I “Rivijera Cristal” je prvobitnu dozvolu za 30.045 kvadrata proširila na 44.728 kvadrata, što je, kako je objavio ranije “Monitor” više nego površina Zavale i Starog grada u Budvi. Taj hotel sa pet zvjezdica na prostoru nekada istoimenog koji je porušio zemljotres 70-ih godina, gradi podgorička firma “Euromiks” biznismena Miloša Perovića i Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, čijim Upravnim odborom rukovodi kadar DPS-a Svetozar Marović.

Razvoj visokoprofitnog turizma, o kome stalno govore Vladini zvaničnici, najvjerovatnije je bio motiv kada je dozvoljena promjena građevinske dozvole, aminujući zahtjev za rekonstrukciju koja podrazumijeva dodatnih 15.000 kvadrata.

Da li je tako, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti”. Iako se može rekonstruisati samo postojeći objekat, što piše i u zakonu, Ministarstvo tvrdi da je sve kako treba:

“Po Zakonu o uređenju prostora i izradnji objekata, rekonstrukcija je izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećem objektu, što je u ovom slučaju potvrđeno kroz posjedovne listove koji predstavljaju dokaz o pravu svojine i da na parcelama postoji objekat koji se može rekonstruisati do maksimalnih urbanističkih parametara. Građevinska dozvola je zato izdata u skladu sa zakonom”.

Rakčević : Imamo veliku štetu, ovim zamračuju pola Petrovca

Izgradnjom dva neprimjereno ogromna objekta uništava se nažalost koncept sa prepoznatljivom arhitekturom mirnog mjesta maksimalne spratnosti P+4 sprata. Time se povlači roletna uz samu obalu kojom se zamračuje pola Petrovca. Nasuprot peticije 700 mještana koji su tražili suspenziju DUP-a Petrovac centar i očuvanje prepoznatljive arhitekture zabranom gradnje solitera, kao i obećanjima lokalne vlasti koja su uslijedila, dozvola je izdata za rekonstrukciju hotela „Rivijera Cristal“ čime je povećana njegova površina na 45.000 kvadrata. Nevjerovatno je i nezabilježeno da se suprotno zakonu dozvoli rekonstrukcija nepostojećeg hotela“, rekao je „Vijestima“ Žarko Rakčević , vlasnik vila “Oliva” u Petrovcu.

Napominjući da ima štetu od ovakve gradnje, Rakčević kaže da on nije jedini.

“Vilama 'Oliva' se soliterima sa devet spratova, na 30 metara od obale, nanosi šteta, ali je nesporno da se to čini i većini Petrovčana. Veliki broj turista izražavao je nezadovoljstvo i razočaranje onim u šta se pretvara Petrovac. Nadali smo se da će se makar tokom jula i avgusta poštovati zabrana gradnje, ali su bušilice i majstori radili, i nažalost zbog buke smo imali veliki broj pritužbi, veliku materijalnu i indirektnu štetu“, rekao je Rakčević .

Inspektori reagovali jednom

Većinu ljetnjih mjeseci, kako tvrde mještani, na hotelu gradilišta “Rivijera Cristal” radile su mašine iako je to zabranjeno tokom sezone.

Zbog pritužbi turista, mještani su više puta zvali inspektore, tvrdeći da su ovi nemoćno odlazili sa gradilišta uz objašnjenje da je “to iznad njih”. Uprava za inspekcijske poslove i nadležna gradska služba, ipak, nemaju takvu evidenciju. “Komunalna policija Budve je tokom ljeta imala samo jednu prijavu i to 7. jula, kada je intervenisala na gradilištu hotela 'Rivijera Cristal'.

Komunalni inspektor izašao je na teren, gdje je na gradilištu postavljenja zaštitna ograda, te odmah zabranio dalje izvođenje. Odlukom predsjednika Opštine građevinska sezona, zbog vremenskih neprilika, bila produžena za sve do 1. juna. Investitor je, međutim, tražio naknadnu dozvolu da mu se odobri opremanje tri pokazna apartmana, te je radove izvodio do 10. juna”, rečeno je “Vijestima”.

Bonus video: