Zakonom stati na put samovolji: Službeni list jači od Skupštine

„Crna Gora je jedna od rijetkih država koja nema zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa. Tako je ostavljeno na volju Službenom listu CG, inače, javnoj ustanovi da faktički određuje potpuno samostalno kada će koji zakon ili odluka stupiti na snagu”
2 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2015. 17:19h

Predsjedavajući skupštinskog Anketnog odbora za preispitivanje prodaje imovine Duvanskog kombinata Aleksandar Damjanović zatražio je donošenje zakona kojim bi se regulisalo objavljivanje propisa u Službenom listu, ocijenivši da ta državna ustanova trenutno to radi samovoljno.

Poslanik SNP-a potvrdio je da početak rada Anketnog odbora Skupštine CG za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Duvanskog kombinata u stečaju kasni jer Službeni list još nije objavio odluku o imenovanju članova odbora pa ne postoje formalne pretpostavke za početak rada.

„Crna Gora je jedna od rijetkih država koja nema zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa. Tako je ostavljeno na volju Službenom listu CG, inače, javnoj ustanovi da faktički određuje potpuno samostalno kada će koji zakon ili odluka stupiti na snagu”, rekao je Damjanović uz napomenu da i u Crnoj Gori treba što prije donijeti ovaj zakon.

Zakoni i drugi propisi ne mogu stupiti na snagu dok se ne objave u Službenom listu.

Skupštinska odluka o formiranju Anketnog odbora donijeta 29. jula objavljena je u Službenom listu broj 42. od 6. avgusta, ali još nije objavljena odluka o imenovanju članova tog odbora koja je donijeta 31. jula. Uz Damjanovića u Anketni odbor su imenovani poslanici Branko Čavor (zamjenik predsjednika), Milorad Vuletić, Predrag Sekulić, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Veliztar Kaluđerović, Izet Bralić, Danko Šarančić, Goran Tuponja, Nik Đeljošaj i Almer Kalač. Imovina DKP-a u stečaju prodata je građevinskoj kompaniji Zetagradnja polovinom 2010. za oko 13,2 miliona eura. Parlamentarci žele da provjere da li su Vlada i ostali organi postupali “sa pažnjom dobrog domaćina”, kao i zašto su lokalne vlasti u Podgorici donosile akte “koji značajno povećavaju vrijednost nepokretne imovine DKP-a tek nakon što je izvršena prodaja”.

“Konstitutivna sjednica Anketnog odbora biće zakazana u najkraćem roku čim Službeni list objavi odluku od 31. jula. Zbog činjenice da su izgubljene skoro dvije sedmice (od ukupno 90 dana koliko je mandat odbora) već od prve sjednice će biti inteziviran rad”, poručio je Damjanović.

On je napomenuo da odgovorne u Službenom listu treba pitati zašto kasne sa objavom druge odluke od 31. jula, ali i primijetio da je u jednom od prethodnih brojeva ove javne ustanove objavljena odluka o formiranju Odbora za praćenje primjene izbornog zakonodavstva, a koji će, tokom narednih pola godine, ili više, do parlamentarnih izbora, imati mnogo duži mandat nego što je to rok određen za rad Anketnog odbora za DKP.

Je li preči zakup Svetog Stefana od dugova Opštine Kolašin?

U jednom od prethodnih brojeva Službenog lista objavljena je odluka Skupštine o potvrđivaju aneksa ugovora o zakupu Svetog Stefana, ali još nije objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2015. koji bi trebalo da omogući Skupštini o pštine Kolašin da se zaduži i pristupi rješavanju svojih problema.

Damjanović primjećuje “da je zahtjev pojedinaca iz kola šinske Opštine za radikalizacijom protesta na taj način u saglasju sa objavama u Službenom listu, odnosno, da im (ne)ažurnost ove javne institucije ide na ruku”.

Bonus video: