"Zakonski" će uzimati pare

Potpredsjednik Vlade Duško Marković najavio uvođenje takse u zakon. Premijer Milo Đukanović rekao je da nije aktuelan povraćaj novca građanima po osnovu neustavne takse
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2015. 19:18h

Vlada će poštovati odluku Ustavnog suda i taksu na gorivo od sedam centi urediće zakonom, najavio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

“Ustavni sud je samo rekao da taksa nije uvedena na valjano pravni način, već smo to morali zakonom. Mi ćemo to uraditi zakonom”, rekao je Marković Televiziji Vijesti i dodao da su pare od takse otišle u državni budžet.

Vlada juče nije razmatrala informaciju o raspodjeli prihoda ostvarenih po osnovu takse na gorivo, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, već je povukla na doradu.

Prema informacijama “Vijesti” do 19. oktobra je po osnovu takse država nezakonito uzela 9,9 miliona eura. Odluka Ustavnog suda još nije objavljena u Službenom listu pa se taksa i dalje naplaćuje.

Premijer Milo Đukanović saopštio je juče tokom regionalne konferencije u Budvi da je odluka Ustavnog suda o poništavanju naknade od sedam centi na gorivo za Vladu nepikosnoveno obavezujuća, ali da nije u opticaju povraćaj novca građanima koji je po tom osnovu naplaćen.

“Ostaje da se vidi da li će to biti urađeno na neki drugi način“, rekao je Đukanović, odgovarajući na pitanje kada će građanima biti vraćen novac naplaćivan na osnovu poništene naknade.

On je kazao da je vidio pravna tumačenja koja govore da nije aktuelno povratak novca.

“Aktuelno je da se ispusti ta odredba iz te uredbe i stvore uslovi da Vladin pravni akt bude u skladu sa pravnim sistemom”, naveo je Đukanović i dodao da je to što je Ustavni sud odlučio imperativ za Vladu i da odluka znači da Ustavni sud funkcioniše bez pritisaka.

Vlada je predložila Skupštini da za člana Odbora Regulatorne agencije za energetiku imenuje Dragutina Martinovića, a to mjesto je u RAE upražnjeno preko godinu. Za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave imenovan je Miomir M. Mugoša, bivši sekretar podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj. Za nove članove Socijalnog savjeta imenovani su Zoran Tomić, Zoran Jelić, Vesna Simović-Zvicer, Bojan Zeković i Đorđe Suhih. Usvojena je i informacija o realizaciji projekata iz sredstava KfW banke, EBRD i EIB za izgradnju infrastrukture za otpadne vode i vodosnabdijevanje u opštinama.

Bonus video: