Zakupac Mamule u dobitku 25 miliona franaka

" Projekat Luštica bay je vrijedan 1,1 milijardu eura, a obaveze za kompaniju su stupile na snagu u decembru 2013, dakle prije 18 mjeseci. U ovom periodu Luštica Development je uložila više od 50 miliona eura u 70 završenih apartmana, koji su predati vlasnicima, a kompanija sada radi na izgradnji marine“, podjsetili su iz Orascoma
1 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.05.2015. 11:52h

Kompanija Orascom Development, zakupac ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, ostvarila je u prvom kvartalu ove godine bruto dobit od 25,6 miliona švajcarskih franaka (CHF).

Iz kompanije je saopšteno da su apsolutno netačni podaci da je kompanija prvi kvartal ove godine završila sa gubitkom od 37,9 miliona CHF.

„Orascom Development je švajcarska kompanija i kao takva je prvenstveno rangirana na švajcarskoj berzi na kojoj takva informacija nikada nije objavljena, jer, naprosto i jednostavno nije tačna“, navodi se u reagovanju Orascom Developmenta.

Kompanija je, kako se precizira, sekundarno kotirana na berzi u Egiptu, koja preuzima podatke sa švajcarske berze.

„Savjetujemo medijima koji prenose i objavljuju podatke da detaljno pročitaju izvještaje i sa egipatske berze, a pojašnjenja bilo kakvih nejasnoća mogu dobiti direktno u našoj kompaniji“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su rekli da ih ne čudi da do medija dolaze netačne informacije naročito u trenutku kada različite interesne grupe i pojedinci lobiraju protiv projekata Orascoma u Crnoj Gori.

„Međutim, vjerujemo da je svaki podatak neophodno dva puta provjeriti. U ovom slučaju, kao mjera provjere mogla je da posluži švajcarska berza, na kojoj se primarno kotira Orascom kao holding sa 52 zavisna preduzeća“, precizira se u saopštenju.

U prvom kvartalu kompanija Orascom Development ostvarila je bruto dobit od 25,6 miliona CHF, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je taj profit iznosio oko 13,1 miliona CHF.

„Za ovaj period neto dobit koja se raspoređuje akcionarima matične kompanije, iznosi 3,4 miliona CHF“, rekli su iz kompanije.

Orascom Development je, inače, u prvom kvartalu, ostvario pozitivan rezultat u cjelokupnom poslovanju, povećavši prihode 7,2 odsto, za 74,8 miliona CHF, odnosno pet miliona više nego u istom periodu prošle godine. Takav rast je zabilježen zahvaljujući povećanim prihodima od hotela i zemljišta koje Grupa posjeduje.

„Prihodi od hotela zabilježili su povećanje od 25 odsto i dostigli iznos od 29,6 miliona CHF dok su u uporednom periodu prošle godine iznosili 23,6 miliona CHF. Na kraju ovog perioda, Grupa je poslovala sa ukupno 7,9 hiljada hotelskih soba u poređenju sa 6,7 hiljada soba u prvom kvartalu prošle godine“, objasnili su iz Orascoma.

Prodaja nekretnina povećala se, kako se dodaje, 15 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i sa 16,4 miliona dostigla iznos od 18,9 miliona CHF.

Kada je u pitanju projekat u Crnoj Gori – Luštica Bay, iz kompanije su naveli da su potpuno neistinite tvrdnje da Orascom ne ispunjava svoje obaveze u Crnoj Gori.

„Mi vrlo odgovorno pratimo ugovorene obaveze. Projekat je vrijedan 1,1 milijardu eura, a obaveze za kompaniju su stupile na snagu u decembru 2013, dakle prije 18 mjeseci. U ovom periodu Luštica Development je uložila više od 50 miliona eura u 70 završenih apartmana, koji su predati vlasnicima, a kompanija sada radi na izgradnji marine“, podjsetili su iz Orascoma.

Od osnivanja, 2008. godine, oko 60 miliona eura investirano je u razvoj Luštica Bay-a, što uključuje cjelokupnu infrastrukturu, izgradnju apartmana i radove na marini.

Do kraja godine, kako su najavili, počeće izgradnja prvog hotela, a marina sa 176 vezova biće završena do ljeta 2017. godine.

„Arhitektonsko-urbanističko rješenje za hotel objavićemo po završetku konkursa, za nešto manje od dvije sedmice. Marina će biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od deset godina“, rekli su iz Orascoma i dodali da su počeli i sa rašćišćavanjem lokacije za izgradnju golf terena.

Kada je u pitanju projekat Mamula, iz Orascoma su ocijenili da najnovije izjave nekih političara ukazuju na to da očigledno ne govore o istom projektu, odnosno kao da i dalje neko govori o nekom projektu u nekoj drugoj zemlji, kao što je nedavno i projekat Mamule preseljen u Makedoniju.

„U Crnoj Gori Orascom je potpisao Ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Prema ugovoru, obavezni smo da u rekonstrukciju uložimo 15 miliona EUR, izgradimo kompletnu infrastrukturu, elektro, vodovodnu i telekomunikacije, koja na ostrvu uopšte ne postoji i izgradimo hotel sa muzejom“, podsjetili su iz Orascoma.

Ugovor je, kako su dodali, veoma striktan, i oni ne mogu postati vlasnik, niti lokacije niti akvatorijuma, niti budućeg rizorta, kako tokom izgradnje, tako ni tokom njegovog poslovanja.

„Pozivamo one koji tvrde suprotno da javno saopšte u kojem članu Ugovora se govori o izgradnji „privatne vile“ koju pominju. Ugovorom je garantovan javni pristup i otvorenost ostrva za sve posjetioce. Sve i da nema tih garancija, za 25 godina poslovanja, tokom kojih smo izgradili gradove u osam država, sa ukupno 32 hotela, još nijesmo naišli na biznis model koji podrazumijeva da izgradite ili obnovite destinaciju, u ovom slučaju Mamulu, napravite hotel i muzej, a onda zabranite pristup ljudima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: